Olarul Gheorghe Andrei a primit titlul de „Tezaur uman viu”

olarul Gheorghe Andrei

La vârsta de 84 de ani, olarul Gheorghe Andrei a primit de la Ministerul Culturii titlul de „Tezaur uman viu”. Originar din comuna Deleni, artistul este un promotor al culturii românești, iar întreaga sa activitate a fost premiată de către autorități printr-o distincție unică.

Ceramica de la Poiana-Deleni face parte din categoria ceramicii sătești utilitare și se remarcă prin vase nesmălțuite negre, realizate prin două arderi. Gheorghe Andrei a deprins meșteșugul de la remarcabilului olar Toader Nica, al cărui nume a rămas etern asociat olăritului popular din această parte a țării și târgului anual de ceramică „Cucuteni 5000” de la Iași.

Nu cred că există în județul Iași o comunitate în care spiritualitatea să fie atât de bine cultivată și care să transmită generațiilor viitoare mai bine ca la Deleni, a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași.

Realizarea obiectelor de ceramică în mod tradițional și autentic este un adevărat spectacol al artei românești. Nea Gheorghe a făcut ca prin priceperea lui să avem o ladă de zestre atât de frumoasă.

O diplomă de onoare domnului Andrei Gheorghe din Deleni, care a primit titlul de Tezaur uman viu din partea Comisiei Naționale a Patrimoniului Cultural Secțiunea prelucrarea lutului. Este o onoare pentru mine să pot să îi ofer această diplomă pe care ați primit-o de Tezaur Uman viu. Este de o mare valoare acest lucru, a spus Dumitru Prigoreanu, primar comuna Deleni.

Titlul onorific de tezaur uman viu s-a acordat pentru 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural.