Olanda trimite Ucrainei pusti cu luneta, casti de lupta, detectoare de metale si veste blindate

mark rutte

Olanda va trimite Ucrainei echipament militar, inclusiv puști cu luneta și căști pentru a se apăra împotriva unui posibil atac rus, a declarat ministrul de externe.

Mișcarea Olandei vine în ciuda faptului că Germania a fost batjocorită de primarul Kievului pentru că a trimis căști în Ucraina în fața oricărei invazii ruse.

„Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere împotriva unui posibil atac armat rusesc pe propriul teritoriu”, a declarat ministrul de externe Wopke Hoekstra într-un comunicat.

„De aceea cabinetul a decis să furnizeze aceste produse militare Ucrainei”.

Singurul armament letal pe care guvernul olandez îl va trimite Ucrainei este alcătuit din 100 de puști cu lunetă si 30.000 de cartușe de muniție, a declarat Ministerul de Externe.

De asemenea, va furniza 3.000 de căști de luptă și 2.000 de veste blindate „pentru protecția personală a părților vitale ale corpului”, se arată în comunicat.

Țările de Jos vor furniza în continuare 30 de detectoare de metale, doi roboți pentru detectarea minelor navale, două radare de supraveghere a câmpului de luptă și cinci radare de localizare a armelor care ajută trupele să spună de unde provine focul, se arată în comunicat.

Germania a declarat în ianuarie că nu va furniza arme Ucrainei, dar s-a oferit să trimită în schimb 5.000 de căști, o mișcare criticată drept o „glumă absolută” de primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Țările de Jos au construit legături strânse cu Ucraina în urma dezastrului MH17 din 2014, când un zbor Malaysia Airlines care zbura din Amsterdam a fost doborât in estul Ucrainei si a dus la pierderea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, dintre care 196 olandezi.

În 2016, alegătorii olandezi au respins în mod ferm un tratat cheie UE-Ucraina, forțându-l pe prim-ministrul Mark Rutte să elaboreze un acord de compromis care a limitat angajamentele UE în materie de apărare față de Ucraina și orice garanție de aderare deplină la UE pentru Kiev.