Olanda este „pregătită” să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu deţine niciunul

488811

În ciuda faptului că nu deţine niciun tanc Leopard 2, de fabricaţie germană, Olanda a anunțat miercuri că este pregătită să cumpere tancurile, pentru a le trimite în Ucraina – relatează CNN.

Olanda nu deţine niciun tanc de luptă, după ce şi-a vândut toate tancurile de luptă Leopard 2 Germaniei în 2018 şi 2021, potrivit Registrului de Arme Convenţionale al Naţiunilor Unite.

Olanda închiriază în prezent 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 de la Germania.

Premierul olandez Mark Rutte a sugerat că Ţările de Jos ar putea achiziţiona aceste tancuri în mod direct şi apoi să le trimită în Ucraina.

Dacă este util ca Olanda să participe şi ea, atunci suntem pregătiţi să facem acest lucru„, a spus Rutte pentru RTL News.

„Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare, le-am spus germanilor că suntem pregătiţi să luăm în considerare în mod serios acest scenariu„, a mai spus Rutte. El a precizat însă că decizia nu a fost încă luată.

Germania a aprobat trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, iar Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că-şi va trimite tancurile sale, Challenger 2, în timp ce Polonia a făcut presiuni pentru ca Berlinul să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Germania, care a purtat discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, a declarat că obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei două batalioane de Leopard 2.

Un batalion cuprinde în mod obişnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel încât acest lucru ar putea însemna trimiterea unui total de 80 până la 110 tancuri de fabricaţie germană.