Olaf Scholz critica voalat SUA si anunta ca Germania trebuie sa schimbe modul in care trateaza China

scholz

Berlinul trebuie să schimbe modul în care tratează cu China, în condițiile în care această țară se îndreaptă din nou spre o traiectorie politică mai deschisa, a anuntat cancelarul Olaf Scholz. Acesta și-a justificat călătoria în China subliniiind că întreprinderile germane vor trebui să ia măsuri pentru a reduce „dependențele riscante” în lanțurile de aprovizionare industrială, în special în ceea ce privește „tehnologiile de vârf”. Scholz a remarcat că președintele Xi Jinping urmărește în mod deliberat o strategie politică de a face companiile internaționale să depindă de China.

„Rezultatul Congresului Partidului Comunist care tocmai s-a încheiat este lipsit de ambiguitate… Pe măsură ce China se schimbă, trebuie să se schimbe și modul în care tratăm cu China”, a scris Scholz.

Germania s-a confruntat în ultimii ani cu critici pentru că a presat Europa să devină dependentă de gazul rusesc, ceea ce este dezastruos din punct de vedere strategic, iar Berlinul trebuie acum să riposteze la sugestiile că face exact aceleași greșeli depinzând de China ca bază de producție și partener comercial.

In timp ce Scholz a semnalat o notă de precauție cu privire la China, el a fost departe de a sugera că Germania este aproape de o schimbare majoră în relațiile sale în mare parte confortabile cu China. El a reluat în mod clar ecoul predecesoarei sale Angela Merkel, insistând asupra faptului că Statele Unite nu ar trebui să antreneze Germania într-un nou Război Rece împotriva Beijingului.

„Germania, dintre toate țările, care a avut o experiență atât de dureroasă de divizare în timpul Războiului Rece, nu are niciun interes să vadă cum apar noi blocuri în lume”, a scris el. „Ceea ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește China este că, bineînțeles, această țară cu cei 1,4 miliarde de locuitori și puterea sa economică va juca un rol cheie pe scena mondială în viitor – așa cum a făcut-o pentru perioade lungi de timp de-a lungul istoriei.”

Într-o critică voalată la adresa politicilor Washingtonului, Scholz a declarat că ascensiunea Beijingului nu justifică „apelurile unora de a izola China”.

În mod crucial, el a insistat că obiectivul nu este de a „decupla” – sau de a rupe legăturile de producție – de China. Cu toate acestea, el a adăugat că ia „în serios” o afirmație a președintelui Xi potrivit căreia obiectivul Beijingului este de a „restrânge dependența lanțurilor de producție internaționale de China”.

Scholz plănuiește să zboare la Beijing pentru o călătorie de o zi în capitala chineză, unde va fi primul lider occidental care se va întâlni cu Xi de la reînnoirea mandatului său și primul lider din grupul G7 al principalelor economii care vizitează China de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.