Oficialii transnistreni sustin ca Serviciul de Securitate al Ucrainei a incercat sa-l asasineze pe liderul de la Tiraspol

Oficialii din Transnistria au anuntat ieri că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi încercat să-l asasineze pe Vadim Krasnoselski, pretinsul lider al Transnistriei.
Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, care este ocupată de Rusia din 1992. Regiunea găzduiește 1.500 de soldați ruși și un mare depozit de arme din epoca sovietică.
SBU a negat acuzațiile reprezentanților ruși, afirmând că este vorba despre „o provocare orchestrată de Kremlin”.
Oficialii transnistreni au declarat că au arestat mai mulți suspecți, inclusiv unul care s-a născut la Tirasopol, capitala Transnistriei, dar care s-ar fi mutat la Odesa în urmă cu mai mulți ani, potrivit TV8.
Presupusul complot terorist a implicat un Land Rover plin de explozibili capabili să provoace pagube pe o rază de câteva sute de metri, cu scopul de a viza oficiali transnistreni, a anuntat TV8.
Propagandiștii ruși au afirmat că Ucraina, Moldova sau NATO pregătesc un atac asupra Transnistriei. Se vorbeste despre un al doilea front pe care vrea sa-l deschida Ucraina, ca sa atraga in razboiul cu Rusia si alte tari.
La 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina pregătește o provocare împotriva Transnistriei, cu trupe ucrainene deghizate în soldați ruși.
Premierul moldovean Dorin Rechan a declarat într-un interviu acordat la 21 februarie postului TV8 din Republica Moldova că autoritățile sunt la curent cu „mai multe” scenarii de destabilizare rusească, inclusiv cu planul Rusiei de a prelua controlul asupra aeroportului Chișinău din capitala moldoveană.
„Ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diverse scenarii care vizează securitatea Republicii Moldova”, a declarat Rechan, adăugând că „Republica Moldova optează pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean și trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea în regiune”.
La 9 februarie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că serviciile secrete ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a situației politice și de preluare a puterii în Republica Moldova.
Loviturile cu rachete rusești împotriva Ucrainei reprezintă, de asemenea, un risc ca războiul din Ucraina să se extindă în Moldova. La 16 februarie, o patrulă de poliție moldovenească a găsit o parte dintr-o rachetă în apropierea satului de frontieră Briceni, în nordul țării.
Între timp, oficialii moldoveni au negat rapoartele potrivit cărora rachete rusești le-au traversat spațiul aerian în timpul ultimului atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei, la 9 martie, îndemnând publicul să se bazeze pe informațiile din surse oficiale.