Oficialii din Africa de Sud acuza ca sunt scosi „tapi ispasitori”dupa ce au descoperit primii tulpina Omicron. Marea Britanie aratata cu degetul ca ii trateaza pe africani diferit de europeni

Furie in Africa de Sud care sustine ca temerile legate de raspandirea variantei Omicron sunt folosite pentru a justifica restrictii de calatorii dure si controversate. De cateva zile, perceptia generala este ca asistam la un scenariu cunoscut si pus acum in practica pe repede inainte.

Desi aceasta varianta a fost descoperita in urma cu cateva zile, Organizatia Mondiala a Sanatatii reunita vineri de urgenta pentru a analiza tulpina africana i-a oferit deja si un nume, exprimandu-si ingrijorarea privind raspandirea ei. In urma acestor „ingrijorari”, statele au impus restrictii de calatorie tarilor africane si descopera cazuri izolate din ora in ora. Ba mai mult, companiile care produc vaccinuri au anuntat deja ca lucreaza la adaptarea serurilor pentru tulpina Omicron, asta desi nu se stie exact cat de grava si contagioasa este aceasta varianta. Dupa cum au anuntat specialistii romani, valul 5 al pandemiei va lovi in tara noastra la mijlocul lunii ianuarie.

Africa de Sud este lovita acum de restrictiile impuse de alte tari, dupa ce a descoperit prima noua tulpina de Covid. Asta desi cazuri de infectie au fost semnalate si in alte state, inclusiv europene.

„Ne intrebam de ce Marea Britanie nu a adaugat mai multe tari pe lista rosie desi noua tulpina a fost descoperita in locatii diferite dar sunt tratate altfel fata de Africa de Sud. Consecventa este cheia intr-o pandemie si daca Marea Britanie inchide portile unei jumatati de continent, de ce este mai putin grabita cand vine vorba despre vecinii europeni si de alte superputeri globale. Pericolul reprezentat de Omicron nu este cunoscut. S-a anuntat joi ca aceasta varianta ar putea fi mai transmisibila decat Delta dar asta nu inseamna neaparat ca va fi mai periculoasa”, sustin jurnalistii de la TheSouthAfrica.com

„Omicron nu s-a raspandit in Africa de Sud, ci a fost descoperita de tara noastra. Sistemul medical din Africa de Sud este primul din lume care a identificat noua varianta iar in mass media se afirma ca noua varianta a fost gasita in Africa de Sud. Aceasta afirmatie nu este adevarata”, a spus scriitorul Graeme Codrington.

Ministrul sud african al sanatatii, Joe Fahla a spus ca impunerea restrictiilor de calatorie tarii sale sunt crude si gresite. „Pur si simplu simtim ca guvernele acestor tari cauta tapi ispasitori pentru a face fata situatiei care este o problema globala”, a declarat Joe Fahla pentru english.press24.in. De altfel, guvernul sud african incearca sa convinga tarile care au implementat restrictii de calatorie sa-si reconsidere actiunile.

De cand s-au impus restrictiile sunt destui calatori din Africa de Sud blocati pe aeroporturile internationale.