Oficialii americani cred ca Ucraina poate recuceri Crimeea in ritmul actual

Oficiali militari americani de rang înalt consideră că, dacă Ucraina continuă să recupereze teritoriul de la forțele rusești aflate în retragere, în ritmul actual ar putea recuceri Crimeea.

Evaluarea a fost făcută în timp ce forțele ucrainene au urmărit armata rusă în regiunea Luhansk, anulând una dintre principalele victorii de război ale Kremlinului, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut pentru prima dată eșecurile de pe câmpul de luptă. Se așteapta ca Rusia să apere Crimeea cu toată puterea sa, ceea ce i-a făcut pe oficialii occidentali să concluzioneze că recucerirea peninsulei prin forță ar fi imposibilă.

Cu toate acestea, un ofițer american de rang înalt a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că recentele eșecuri militare rusești implică faptul că „recucerirea Crimeei de către Ucraina este acum o posibilitate distinctă care nu poate fi exclusă”.

O invazie terestră a enclavei strategice cruciale ar fi probabil văzută ca o escaladare semnificativă în ochii Rusiei de când a anexat Crimeea în 2014. Oficialul american a precizat: „Este clar că Rusia nu mai are capacitatea sau voința de a apăra poziții-cheie, iar dacă ucrainenii reușesc să-și atingă obiectivul de a recuceri Kherson, atunci există o posibilitate foarte reală ca, în cele din urmă, să poată recuceri Crimeea”.

Comentariile sunt un ecou al celor făcute de Laura Cooper, adjunctul secretarului american al apărării, care a afirmat că Ucraina ar putea recaptura Crimeea. „Și ca să fie clar, Crimeea este Ucraina”, a adăugat ea.

În plus, Cooper a sugerat că Crimeea ar putea fi recucerită cu ajutorul armelor americane, o mișcare pe care Kremlinul a considerat-o „extrem de periculoasă” și „o dovadă a implicării directe a SUA în conflict”. Într-o recunoaștere rară a provocărilor de pe front, la 5 octombrie, Putin a declarat: „Nu am avut nicio problemă cu acest lucru. Lucrăm pornind de la ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”.

În urma „anexării” regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, președintele rus a dat undă verde, la 5 octombrie, pentru ca, centrala nucleară din Zaporizhzhia să fie preluată de monopolul nuclear de stat al Rusiei.

Dezocuparea regiunii Luhansk a început deja în mod oficial, a anunțat guvernatorul Luhanskului, Serhei Gaidai, în aceeași zi.

Premierul britanic Liz Truss a avertizat că nu trebuie să facă concesii lui Putin și a promis că Marea Britanie va sprijini Ucraina „oricât timp va fi nevoie” pentru a câștiga.

„Nu ar trebui să cedăm în fața celor care doresc un acord care să tranzacționeze pământul ucrainean. Ei propun să plătească în vieți ucrainene pentru iluzia păcii”, a remarcat ea, în timpul conferinței Partidului Conservator.

„Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni oricât de mult timp va dura. Ucraina poate câștiga, Ucraina trebuie să câștige și Ucraina va câștiga.