Oficiali de la Havana acuză Rusia că racolează cetățeni cubanezi pentru ”operațiuni militare în Ucraina”

Guvernul din Cuba susține că a identificat o „rețea rusă de trafic de persoane” care urmărea recrutarea de cubanezi pentru „operațiuni militare în Ucraina”.

Oficialii mai amintesc că au fost luate măsuri penale împotriva celor implicați.

Ministrul de Externe de la Havana, Bruno Rodriguez, precizează că omologul său de la Interne ”lucrează pentru a neutraliza și dezmembra o rețea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățeni cubanezi care locuiesc acolo, și chiar unii din Cuba, în forțele militare implicate în operațiuni militare în Ucraina”, arată g4media.ro

Bruno Rodriguez mai susține că guvernul cubanez „acționează cu toată forța legii” împotriva acestor operațiuni și că au fost începute ”proceduri penale împotriva celor implicați în aceste activități”.

Oficialul a subliniat respingerea categorică a „mercenariatului”, precizând că Cuba nu participă la războiul din Ucraina.

Ziarul ”America TeVe” din Miami publica zilele trecute mărturiile a doi adolescenți care susțin că au fost păcăliți pe Facebook să meargă în Ucraina ca să lucreze ca zidari cu armata rusă. „Ajutați-ne, vă rog, încercați să ne scoateți de aici cât mai repede posibil, pentru că suntem speriați”, a declarat unul dintre adolescenți, în vârstă de 19 ani, într-o înregistrare video publicată pe site-ul media.

Mesjaul ar fi fost trimis dintr-un autobuz în care cei doi tineri erau duși în Ucraina împreună cu soldații ruși la Riazan, la sud-est de Moscova.

Adolescenții ar mai fi declarat că nu pot dormi deoarece rușii se pot întoarce în orice moment și îi pot agresa. ”Sunt doar un alt cubanez care se află aici în baza unui contract cu forțele armate ruse”, a afirmat un alt bărbat pentru ziarul american.

sursa ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *