Oficial maghiar: Investiţiile începute în România nu vor rămâne nefinalizate

gradinita-maghiari-secuime-odorheiul-secuiesc-640x400

Investiţiile începute nu vor rămâne nefinalizate, Guvernul Ungariei le va finaliza pe toate, pretutindeni în Bazinul Carpatic, a declarat luni, la Odorheiu Secuiesc, secretarul ungar de stat pentru politica naţională, Árpád János Potápi, transmite MTI, citată de Rador.

Oficialul ungar a precizat că în 2023 nu vor fi lansate noi investiţii majore, însă toate investiţiile începute cu sprijinul Guvernului ungar vor fi finalizate, fie că este vorba de construcţia de creşe, grădiniţe sau şcoli, investiţii universitare, renovări de biserici, fie că este vorba de construirea sau renovarea unor spaţii comunitare.

Árpád János Potápi a participat la Odorheiu Secuiesc la inaugurarea unei noi creşe cu o capacitate de 75 de locuri, investiţia fiind realizată cu sprijinul Guvernului ungar, în cadrul Programului de Dezvoltare a Grădiniţelor din Bazinul Carpatic.

În discursul susţinut, politicianul a amintit că în prezent se desfăşoară cea de-a 4-a etapă a programului lansat în decembrie 2016. Pentru aceasta, Guvernul Ungariei a alocat în regiunile din afara graniţelor ţării peste 56 de miliarde de forinţi.

În Bazinul Carpatic se construiesc 153 de creşe şi grădiniţe noi, iar în 720 de instituţii existente sunt în curs de realizare lucrări de renovare, extindere şi dezvoltare.

În Transilvania, investiţiile sunt realizate în parteneriat cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), respectiv cu bisericile istorice maghiare, prin implicarea autorităţilor locale, a spus Potápi.

În parteneriat cu UCDMR sunt în curs de realizare 368 de investiţii în valoare totală de 6,3 miliarde de forinţi; se construiesc instituţii noi în 14 locaţii, iar în 354 de locaţii se extind şi se dezvoltă instituţii existente. Majoritatea investiţiilor au fost finalizate deja, în curs de derulare mai aflându-se şapte investiţi, care progresează într-un ritm bun.

Din decembrie 2016, lumea s-a schimbat, a subliniat Potápi, referindu-se la pandemie şi la războiul din Ucraina. Astfel, în acest context anul acesta nu vor fi lansate noi investiţii, a spus politicianul, exprimându-şi, totodată, speranţa că va exista o încetare a focului sau pace cât mai curând posibil, iar în privinţa continuării dezvoltărilor se va putea reveni „pe făgaşul normal”.

Creşa inaugurată acum are o suprafaţă utilă de 242 de metri pătraţi şi a fost construită pe un teren de 1.605 metri pătraţi care se află în proprietatea UCDMR. Costul total al investiţiei este de 200 de milioane de forinţi. 75 de copii vor putea învăţa aici în trei grupe, în condiţii bune, a menţionat oficialul ungar.

La rândul său preşedintele UCDMR, Botond Burus-Siklódi, a subliniat că programul de dezvoltare a grădiniţelor este, poate, cea mai mare investiţie realizată în ultimii o sută de ani în zonele de dincolo de graniţele Ungariei, la care uniunea a participat şi cu un program de formare profesională.

Preşedintele UCDMR a subliniat şi faptul că Primăria Odorheiu Secuiesc a contribuit la această investiţie cu mobilier şi echipamente de interior. La eveniment au luat cuvântul și primarul Árpád Gálfi și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna Botond, care au subliniat importanța investiției.

Context

România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, a transmis pe data de 25 februarie pentru G4Media biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Răspunsul a venit după ce Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României.

”Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat pentru G4Media reprezentanții Ministerului de Externe.