„Ofertă” pe litoralul românesc. Un loc de cearșaf lângă malul mării costă 200 de lei

plaja-sezlong-cearsaf-turisti-sezon-768x529

Foto: G4Media.ro

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Acesta închiriază locurile cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00. Turiștii pot profita de această „ofertă” la Marina Surf, plaja asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

La un preț de 200 de lei, turistul nu beneficiază de o umbrelă și poate folosi doar un cearșaf cu dimensiunea de maxim 1,4 x 2 metri. Turiștii din spatele lui vor plăti pentru două șezlonguri cu umbrelă 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând.

”Nu este normal absolut deloc. Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit. Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român, indoferent dacă plaja este închiriată de un operator sau nu. Un astfel de afiș are doar menirea de a descuraja pe cei cu cearceafuri să și le pună în zona de șezlonguri, însă nu există nicio obligație legală de acest fel”, a declarat Bogdan Bola, fostul șef de la Apele Române, pentru G4Media.

Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a precizat că locul respectiv ar trebui să fie lăsat liber pentru intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD.