Obsesia mâncatului sănătos este o boală

Obsesia unei persoane de a mânca sănătos este o boală. Verdictul a fost dat de către specialiștii în psihiatrie care spun că din dorința de a duce un stil de viață sănătos, o persoană poate dezvolta o tulburare numită ortorexia, foarte asemănătoare cu bulimia și anorexia.

A devenit o modă în zilele noastre să fii sănătos. Cum putem vedea acest lucru? Simplu! Oamenii au devenit din ce în mai atenți când vine vorba de alimentație: citesc ingredientele produselor pentru a vedea dacă au sau nu substanțe chimice în compoziție, sau materiale despre nutriție și îi urmăresc pe influencerii care promovează un stil de viață sănătos.

-La vârsta noastră chiar că e important.

-Ce faceți pentru a avea o alimentație sănătoasă?

Consumăm mai mult din gospodăria proprie și fără prăjeli, grăsimi.

-Considerați că a devenit o modă acest stil de viață sănătos?

-Nu, este o lipsă de educație la cei care mănâncă orice și de oriunde

Începe să fie un stil de viață. Încep să facă diferența dintre a mânca sănătos și a mânca nesănătos pentru că apar diferite boli, probleme de sănătate chiar cu vârste fragede”, a spus o ieșeancă.

Aparent, aceste obiceiuri ar trebui să fie normale însă, în anumite situații, ele pot ascunde o tulburare numită ortorexie.  Ea se aseamănă foarte mult cu bulimia sau anorexia, doar că se manifestă printr-o alimentație foarte strictă.

Omul începe să se priveze de anumite alimente, să facă niște ecluziuni din alimentația lui, să evite produsele de origine animală, cele cu un conținut caloric scăzut sau zahărul, grăsimile. Toate acestea au un fond mental susceptibil și ascund mai multe traume care pot fi abordate de către noi, ca medici psihiatri”, a spus dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru.

Această tulburare alimentară se poate manifesta atât la tineri, cât și persoane vârstnice. Medicii spun că ar trebui să ne punem semne de întrebare în momentul în care decidem să adoptăm un anumit regim alimentar pentru a fi mai sănătoși.

Am fost și eu curioasă și am dat o căutare pe partea de social media cu #cleaneating și să știți că am găsit peste 34 de milioane de referințe. Trebuie să ne dăm seama că ceea ce vedem pe partea de social media este distorsionată. Nu este ceva real”, a mai spus medicul.

Studiile arată că cele mai predispuse ortorexiei sunt femeile, care au venituri peste medie.