Obligația certificatul verde în malluri sau hoteluri nu apare în Monitorul Oficial

certificat verde

foto: turnulsfatului

Hotărârea adoptată, vineri, de Guvern pentru instituirea noilor restricții valabile de astăzi nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în malluri sau hoteluri, deși Raed Arafat a anunțat acest lucru.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat accesul în malluri și hoteluri urma să fie condiționat de certificatul verde, care atestă că o persoană este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau este testată negativ.

Aceste măsuri au fost propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin hotărârea 91, și validate apoi prin hotărâre de Guvern, însă în hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial acestea nu mai apar.

Singura măsură care vizează mallurile este cea privind programul, între 5.00 și 21.00.

Pe de altă parte, o prevedere din Hotărârea de Guvern (alineatul 3 al articolului 6) poate fi interpretat în sensul că și mallurile și magazinele non-esențiale se supun restricțiilor legate de utilizarea Certificatului Verde, ca în cazul restaurantelor. De notat însă că prevedera e ambiguă și nu se referă la ”centre comerciale”, ci la ”operatorii economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.