Oamenii străzii caută sprijin în spitale

om al strazii

foto: Getty Images

Vremea se răcește, iar cazurile sociale fac nopți albe în Spitalul Județean „Sf. Spiridon”. În ultima săptămână au fost câte doi pacienți pe fiecare gardă uitați de apaținători și de autorități. Activitatea spitalului este dedicată în proporție de 75% pacienților confirmați Covid, iar medicii sunt nevoiți să se împartă printre pozitivi, urgențe si bolnavi uitați de familie pe scaunele din unități.

Părinții uitați de copii pe paturile de spitale. Sunt drame care se întâmplă zilnic sub ochii medicilor. Astfel începe și povestea unui bărbat de 57 de ani din Lețcani care a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași cu o ambulanță. Cu piciorul în ghips a așteptat ca medicii să-i găsească un adăpost. Autoritățile din comuna au inștiințat unitatea medicală că nu au posibilitatea să-l ajute, iar de la familie nu au obținut un răspuns pozitiv.

„În situația în care, o familie, niște vecini sau o autoritate locală consideră că cheamă prin 112 ambulanța, trimite la spital un pacient, care are nevoi sociale și nu nevoi de îngrijiri în UPU. Poate are și o boală cronică, ca în cazul pacientului de ieri, cu piciorul imobilizat într-un aparat ghipsat. Este un pacient care în mod normal ar fi trebuit să fie acasa îngrijit de cineva.”, a transmis prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU SMURD Iași

Dacă înainte, medicii făceau față acestor situații, acum sunt presați de numărul mare de pacienți pozitivi care ajung în unitea spitalicească.

„Toți cred că spitalul de urgență rezolvă toate problemele. Este un moment în care lucrurile se aglomerează aici. În primul rând nu este bine pentru pacient, nici pentru echipa medicală, iar ajutorul trebuie să vină de la cei din exterior, cei responsabili de rezolvarea problemelor sociale și medicale cronic.”, a adăugat Diana Cimpoeșu

Bărbatul din Lețcani nu mai are casa și ar fi trebuit să ajungă din nou pe strazi. Cu sprijinul Direcției de Asistență Socială din Iași, bărbatul a primit un loc în centrul C.A Rosetti, acolo unde a fost dus în această dimineață.