O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport

ND5SlCAC6Wb_3O

Oraşele puse la pământ de cutremur au devenit tabere de sinistraţi. Sunt sute de mii de oameni rămaşi pe străzi, în mijlocul iernii, fără familii, fără mâncare şi fără apă. O româncă şi cei doi copii ai ei dorm de două nopţi pe câmp sau în parcări de TIR-uri şi speră să găsească o maşină care să îi ducă spre aeroport şi de acolo să plece acasă, în România. 

„Aşa cum ne vedeţi, suntem într-o zonă liberă, sub un TIR, sunt eu cu doi copii. Am rămas pe drumuri, nu mai avem nimic. Mulţumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoşi, că am putut să scot copilul de sub dărâmături”, spune Mihaela Ayaz, româncă în Turcia. Mihaela Ayaz şi cei doi băieţi ai săi, de 10 şi 11 ani, au fugit din casa dărâmată şi stau de două zile pe străzi, fără apă şi mâncare. Speră să ajungă în oraşul Adana şi de acolo să prindă un zbor spre România. Dar mai are de mers 200 de kilometri până acolo.

„Este foarte frig, de mâncare nu este, apă, absolut nimic nu este. De încălţat eu nu am. Ciorapii pe care i-am avut i-am dat la copii. Băiatul cel mare rămăsese sub ziduri, a doua zi, luni pe la ora 2, a fost scos”, povesteşte Mihaela Ayaz, româncă în Turcia.

De la primul cutremur, stau sub cerul liber. Iar de două nopţi, dorm direct pe pământ. „Avem o geacă, o pun jos, se învelesc amândoi. Nu avem unde să ne ducem, nu avem ce face, nu avem pe nimeni. Aseară am avut o pâine şi am împarţit-o în două”, mărturiseşte Mihaela Ayaz, româncă în Turcia.

Zece români înceracă să-şi găsească drumul spre casă. „Există în atenția Ambasadei României la Ankara încă 10 cetățeni români împreună cu trei membri de familie care se află în zone îndepărtate de Adana sau de Malatya, unde se află grupurile care îi pot prelua în mod direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aeroport și suntem în contact permanent cu ei”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.