O regiune plina de cruci la marginea drumurilor!

Zeci de mii de familii impietrite de durere si oameni schiloditi pe viata. Acesta este bilantul amar al ultimilor 33 ani de guvernare care au nenorocit o regiune intreaga cu 4,5 milioane de locuitori. Se inmultesc numarul crucilor de pe drumurile nationale si europene din Moldova iar guvernantii continua jocul ipocrit de a promite autostrazi fara sa realizeze nimic. Ministerul de Interne ii indeamna pe soferi sa conduca prudent dar nu pomeneste un cuvant despre infrastructura rutiera. De la Iasi pana in Bucuresti, un sofer trebuie sa traverseze 58 localitati, unde circula laolalta camioane, autoturisme, carute, biciclisti si pietoni.
In fiecare an, moldovenilor li se promit autostrazi noi si drumuri expres. Locuitorii din 8 judete platesc anual taxe si impozite care sunt redirectionate catre alte regiuni. Liderii politici din Ardeal au inteles ca impreuna, pot determina autoritatile centrale sa finanteze proiecte mari de infrastructura. Acelasi lucru s-a intamplat si in alte zone.
Moldova ramane doar cu un ciot de 16 kilometri de autostrada iar liderii regionali, prea putini vocali la Bucuresti, se multumesc sa-si rezolve probleme din judetele lor. Replica “mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomana”, nu se aplica in cazul Moldovei. In loc de austostrazi, extinderea sistemului de 2+1 alternativ pe DN 2 si DN 28 este considerata o solutie care poate salva vieti. Dar si aceasta trebuie sa treaca prin hatisul birocratic tipic romanesc.
Adrian Covasneanu – fost secretar de stat Ministerul Transporturilor: „Am făcut o solicitare concretă să dea drumul cât mai repede la proiectarea acestor lucrări, pentru că avem și finanțare pentru execuția acestor lucrări, din Planul Național de Redresare și Reziliență, deci ar trebui să ardem cât mai repede aceste etape, pentru a nu mai avea probleme sau accidente grave, din păcate cu morți și nu puțini, cum am avut cel de ieri de pe DN 28„.
Anul trecut, activistii care militeaza pentru autostrazile din Moldova au cerut ministrilor de atunci Catalin Drulă și Cristian Ghinea să susțină finanțarea prin PNRR a tronsonului Moţca – Tg.Frumos – Letcani. În final s-a preferat finantarea metroului din Cluj.
Catalin Urtoi – vicepresedinte Asociatia Impreuna Pentru A8: „Metroul din Cluj nu era mai avansat. Asta ni s-a spus tot timpul că este mai avansat. Nu era mai avansat de exemplu decât de tronsonul de la Moțca până la Lețcani, asta clar. Aici a ținut doar de decizia politică care s-a luat la momentul respectiv, iar eu consider și probabil și colegii mei spun același lucru. Noi considerăm că era mai important să se rezolve problemele care într-adevăr necesitau investiții decât să aruncăm banii pe un moft, până la urmă, a unui primar„.
Senatorul iesean, Cristi Berea sustine ca metroul din Cluj si tronsonul Motca – Iasi nu au fost niciodata concurente pentru ca studiile premergatoare introducerii acestui segment in PNRR nu erau gata. Pe termen scurt acesta propune alte solutii.
Cristi Berea – senator USR: „Solutia pe termen lung o reprezinta autostrazile si din fericire am reusit sa includem A7 integral la finantare prin PNRR si capetele montane ale A8. Autostrazile nu se contruiesc peste noapte si noi avem nevoie de solutii rapide si de stoparea de accidente. Tocmai de aceea am solicitat DRDP Iasi montarea de separatoare de sens, sistemul alternative 2 benzi plus 1 care s-a implementat cu succes si in alte tari din Uniunea Europeana„.
Cum decidentii politici au nevoie de timp, Moldova ramane sinonima cu saracia. Indolenta guvernamentala a produs intre Moldova și București o prapastie enormă. Moldovenii nu mai cred in promisiuni, planuri si studii, au nevoie de fapte.