O rachetă nord-coreeană a aterizat aproape de apele sud-coreene, pentru prima dată în ultimele decenii

racheta

Coreea de Nord a lansat astazi cel puțin 10 rachete spre estul și vestul Peninsulei Coreene, inclusiv una care a aterizat în apropierea apelor teritoriale sud-coreene pentru prima dată de la divizarea din 1945, au declarat oficiali sud-coreeni.

Statul Major de la Seul a declarat că o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune a aterizat în apele internaționale la 167 de kilometri nord-vest de insula Ulleung din Coreea de Sud, la aproximativ 26 de kilometri sud de Linia Limitată Nordică – granița maritimă intercoreeană de facto pe care Coreea de Nord nu o recunoaște.

Un oficial sud-coreean din domeniul apărării a declarat că rachetele au aterizat la vest de peninsulă în Marea Galbenă, cunoscută în Coreea ca Marea de Vest, iar la est în Marea Japoniei, cunoscută și ca Marea de Est. O alertă de raid aerian pe insula Ulleung, situată la aproximativ 120 de kilometri est de peninsulă, a fost data astazi. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că testul nord-coreean a fost o „invadare teritorială efectivă”.

În cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Național de Securitate, Yoon „a ordonat ca un răspuns sever să fie luat rapid, astfel încât provocarea Coreei de Nord să plătească un preț clar”, potrivit biroului prezidențial sud-coreean.

Ca răspuns imediat, Coreea de Sud a lansat miercuri dimineață trei rachete aer-sol de pe avioane de luptă F-15K și KF-16. Forțele aeriene sud-coreene au vizat apele internaționale, la o distanță egală cu cea la care racheta nord-coreeană a aterizat anterior la sud de linie.

„Lovitura precisă a armatei noastre a arătat voința noastră de a răspunde cu fermitate la orice provocări nord-coreene, inclusiv la rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, precum și capacitatea și disponibilitatea noastră de a ținti cu precizie inamicul”, a declarat Statul Major sud coreean.

Coreea de Nord este „pe deplin responsabilă” pentru această situație, deoarece ei sunt cei care continuă să provoace în ciuda avertismentelor, a adăugat Statul Major din Coreea de Sud.