O nouă variantă de ocolire a Iașului între Podu Iloaiei și Popricani

Modernizarea a două segmente de drum județean îi va avantaja nu doar pe localnici, dar și pe cei care vor să evite municipiul Iași, cu prețul parcurgerii câtorva kilometri în plus.

Încă un drum județean urmează să fie „scos din pământ” și modernizat. La două săptămâni după ce Direcția drumurilor județene a publicat anunțul de achiziție a proiectării și construirii a 6 km de drum între Potângeni, pe DJ 282/ Axa Iași-Suceava, și Românești/ Podu Iloaiei (DN 28), noua procedură lansată la sfârșitul săptămânii trecute vizează conectarea aceluiași DJ 282 cu un alt drum național din județ, DN 24C, care leagă Iașul de județul Botoșani, scrie Ziarul de Iași.

Este vorba de DJ 282A, respectiv de 10,4 km de drum județean între Larga Jijia, pe DJ 282, și Popricani, pe DN 24C. Traseul traversează încă trei localități: Iepureni, Țipilești și Rediu Mitropoliei.

Valoarea estimată a serviciilor de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrărilor pentru acest obiectiv de investiții este de 45,54 milioane de lei. Banii au fost obținuți de Consiliul Județean în vara anului 2022 prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Modernizarea celor peste 10 km de drum este cel mai mare dintre cele cinci proiecte de acest fel care au fost aprobate pentru finanțare prin PNI pentru CJ Iași.

Data limită de înscriere în procedura de licitație este 4 martie. Ofertele vor fi evaluate după componenta de cost (40 la sută din punctaj), perioada de garanție (30 la sută din punctaj, acordat pentru maxim doi ani peste termenul obligatoriu de 36 de luni) și experiența inginerului proiectant de drumuri (30 la sută). Odată atribuit, câștigătorul va avea la dispoziție două luni pentru realizarea proiectului tehnic și doi ani pentru finalizarea lucrărilor. La final, cei 10 km vor completa traseul Popricani-Podu Iloaiei, unde mai e de modernizat un ultim segment de 6 km de drum județean – cel de la Potângeni la Românești. Această legătură va fi viabilă cel puțin până la finalizarea centurii ocolitoare de trafic ușor, al cărei traseu începe tot din Popricani, dar continuă spre Bogonos/ Lețcani, apoi prin Voinești, Ciurea, Pietrărie și Tomești până în Holboca.

„Drumul județean 282A este într-o stare de degradare avansată și, drept urmare, are o stare tehnică de viabilitate total necorespunzătoare, iar circulația se desfășoară în condiții dificile”, subliniază documentația tehnică a procedurii de licitație pentru Larga Jijia-Popricani. În prezent, lățimea drumului variază între 5 și 5,5 metri și lipsesc șanțurile de scurgere a apei pluviale, scrie sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *