O noua tulpina periculoasa de Covid descoperita in Africa de Sud. Calatorii din 6 state africane nu pot intra in Marea Britanie

varianta covid

Intalnire de urgenta la Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru evaluarea unei tulpine noi de coronavirus detectata in Africa de Sud. Varianta B.1.1.529 descoperita marti a atras atentia datorita numarului mare de mutatii. Unele tari s-au grabit sa emita noi masuri de precautie si au impus restrictii de calatorie.

India a tras primul semnal de alarma cerandu-le statelor testare riguroasa calatorilor din Africa de Sud, Botswana si Hong Kong. Secretarul pentru Sănătate, Rajesh Bhushan, a cerut tuturor statelor să se asigure că mostrele de la călătorii infectați cu Covid sunt trimise rapid la laboratoarele de secvențiere a genomului pentru testare.

De asemenea, Japonia va spori controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud și din alte cinci țări africane.

Dr Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat într-un briefing de presă de joi: „Nu știm încă prea multe despre această variantă. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Și îngrijorarea este că atunci când aveți atât de multe mutații, poate avea un impact asupra modului în care se comportă virusul.”

Un număr mare de mutații nu face neapărat o variantă mai transmisibilă. În august, au apărut preocupări similare cu privire la o variantă în Africa de Sud, cunoscută sub numele de C.1.2, dar nu a fost niciodată listată ca variantă de interes sau îngrijorare. În Japonia, unii experți cred că scăderea pronunțată a cazurilor din țară s-a datorat mutațiilor care au condus-o către „extincția naturală”.

Anglia a anunțat că va interzice temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini de astazi iar călătorii care se întorc din acele destinații vor trebui să fie plasați în carantină. Israelul a urmat exemplul, spunând că va interzice cetățenilor săi să călătorească în sudul Africii.