O nouă specie de plantă descoperită în România, pe pajiștile din Dobrogea

Salvia revelata

O echipă internațională de cercetare româno-ungară-ucraineană a descoperit o nouă specie de plantă pe pajiștile din Dobrogea, Salvia revelata.

„Flora mondială s-a îmbogățit cu o nouă specie – Salvia revelata. După ce a stat ascunsă la vedere vreme de mai multe secole, primul exemplar a fost observat în 2015 de cercetătorii clujeni Mátis Attila si Szabó Anna  în timp ce evaluau starea de conservare a habitatelor din rezervația Pădurea Dumbrăveni într-un proiect al Societății Ornitologice Române. Confirmarea identității noii specii a venit după 6 ani de studii laborioase ale membrilor echipei de specialiști din România, Ungaria și Ucraina”, a transmis Societatea Ornitologică Română printr-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, deși nu este o plantă rară, ci are o largă distribuție în întreaga regiune de stepă a Europei, această specie de salvie a stat pur și simplu ascunsă la vedere timp de secole, fiind identificată eronat ca Salvia austriaca, o specie comună din Europa Centrală, cu care această plantă este strâns înrudită.