O noua sedinta tensionata a Consiliului Local

primaria iasi

Vineri se intrevede o noua sedinta tensionata a Consiliul Local al Municipiului Iasi. Vor fi discutate bugetele de venituri si cheltuieli pentru societatile subordonate Primariei Iasi. Consilierul local USR-PLUS Razvan Timofciuc a facut deja o analiza a indemnizatiilor pe care alesii locali urmeaza sa le aprobe in sedinta de vineri si nu doreste sa fie majorate sumele directorilor si membrilor Consiliilor de Administratie din aceste companii. Primaria infirma speculatiile consilierului privind indemnizatiile directorilor.

Răzvan Timofciuc sustine ca vineri vor fi supuse aprobarii majorari cuprinse între 10 și 28% pentru cei din conducerile companiilor subordonate primariei. Consilierul USR PLUS a catalogat drept „scandaloase” aceste majorări, având învedere că mii de ieșeni au veniturile scăzute sau au rămas șomeri după pandemie.

Razvan Timofciuc, lider consilieri locali USR-PLUS

„În proiectul de buget pentru societățile comerciale subordonate consiliului local se prevăd nște creșteri de salarii și inedmnizații scandaloase. Să vă faceți o idee de la EcoPiața, de exmplu directorul urmează să aibă o creștere a salariului cu 20%, ceea ce înseamnă că ar câștiga 20.000 de lei pe lună net, iar un membru în Consiliul de Administrație urmează să aibă indemnizația crescută cu 166% ceea ce ar însemna 4200 de lei pe lună net pentru prezența la o ședință. Este doar un exemplu, dar îl putem multiplica pentru fiecare dintre societățile subordonate Consiliului Local.”

În replică, primarul Iaşului, Mihai Chirica a declarat că la companiile private similare, salariile celor din conducere sunt mult mai mari, de ordinul miilor de euro lunar. Mihai Chirica a mai spus că el respectă o Lege din 2014.

Mihai Chirica, primar Iasi

„Este din nou o încercare de dezinformare a opiniei publice, cel puțin din 2 perspective. Primarul oricărei localități din România se ocupă doar de oamenii pe care îi are în organigramă respectiv de angajații care figurează pe statul de funcții sau în sctructurile care sunt din interiorul organigramei extinse, cum ar fi: Direcția de Asistență Socială, Căminele Culturale, Teatrele, Muzeele și alte instituții care sunt în subordine directă. Primarul nu avizează salariile pentru societăți comerciale. Este interzis prin lege pentru că primarul ar fi incompatibil prin lege să poată să dispună asupra salariilor, nu a directorilor, ci a oricărui angajat dintr-o societate comercială.

Acești oameni au salariile stabilita pe baza orgnigramelor aprobate de către consiile lor de administrație și adunările generale ale acționarilor, acolo unde sunt societăți pe acțiuni și vizează conformarea la o lege care a fost dată acum aproximativ 7 ani în urmă. Se numește legea 109 privind stabilirea condițiilor de desfășurare a activității în societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.”

Liderul consilierilor locali USR-PLUS a precizat că nu voteaza proiectul si va solicita înjumătățirea acestor indemnizații.