O noua ipoteza aruncata in mass-media privind detonarea celor doua conducte Nord Stream

Desi jurnalistul american Seymour Hersh, citand surse sigure a anuntat ca gazoductele Nord Stream au fost aruncate in aer la ordinul lui Joe Biden, o noua ipoteza a fost aruncata in media. Potrivit Politico, procurorii germani au găsit dovezi care indică faptul că ucrainenii ar fi fost implicați în exploziile care au aruncat în aer gazoductele Nord Stream în septembrie 2022.
Anchetatorii au identificat o ambarcațiune care ar fi putut fi folosită pentru a transporta un echipaj de șase persoane, echipamente de scufundare și explozibili în Marea Baltică la începutul lunii septembrie. Apoi au fost plasate încărcături pe conducte, potrivit unei investigații comune a televiziunilor publice germane ARD și SWR, precum și a ziarului Die Zeit.
Rapoartele germane au precizat că iahtul a fost închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, care este „aparent deținută de doi ucraineni”. Cu toate acestea, până în prezent nu au fost stabilite dovezi clare cu privire la cine a ordonat atacul.
În prima sa reacție, guvernul ucrainean a respins rapoartele. Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a negat că guvernul ucrainean ar fi fost implicat în atacurile asupra conductelor.
„Deși îmi place să colecționez teorii ale conspirației amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică și nu are nicio informație despre ‘grupuri de sabotaj pro-Ucraina”, a scris Podolyak într-un tweet.
Trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc gazoductele submarine Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania, au fost distruse de explozii în septembrie anul trecut. Germania, Suedia și Danemarca au lansat investigații asupra unui incident care a fost rapid stabilit ca fiind un caz de „sabotaj”.
Rapoartele presei germane – care vin în completarea unui raport al New York Times de marți, care a afirmat că „serviciile de informații sugerează că un grup pro-ucrainean” a sabotat conductele – subliniază că nu există nicio dovadă că autoritățile ucrainene au ordonat atacul sau au fost implicate în acesta.
Orice implicare potențială a Kievului în atac ar risca să tensioneze relațiile dintre Ucraina și Germania, care este unul dintre cei mai importanți furnizori de asistență civilă și militară pentru această țară, care luptă împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.
Potrivit anchetei procurorilor germani, citată de publicațiile germane, echipa care a plasat încărcăturile explozive pe conducte era formată din cinci bărbați – un căpitan, doi scafandri și doi asistenți de scafandru – precum și o femeie medic, toți de naționalitate necunoscută și care operau cu pașapoarte false. Aceștia au plecat din portul german Rostock pe 6 septembrie cu o ambarcațiune închiriată, se arată în raport.
Acesta a adăugat că iahtul a fost ulterior returnat proprietarului „în stare necurățată” și că „pe masa din cabină, anchetatorii au putut detecta urme de explozibili”.
Dar rapoartele au mai spus că anchetatorii nu pot exclude faptul că potențiala legătură cu Ucraina a făcut parte dintr-o operațiune de „steag fals” care urmărea să arunce vina asupra Kievului pentru atacuri.