O nouă intervenție de excepție la Iași. Pacientă cu gigantism, operată la Spitalul de Neurochirurgie

161283592_3627143404082057_6777876772547395801_o

Intervenție cu succes la  Spitalul de Neurochirugie din Iași. O femeie în vârstă de 45 de ani diagnosticată cu o boală endocrina rară a fost salvata de o echipa medicala. La intervenția chirurgicală minim invazivă  s-a folosit endoscopul, iar cu ajutorul instrumentelor performante medicii au reușit să pătrundă prin nas la tumora de aproximativ un centimetru, situată la nivelul creierului.

Reticentă cînd vine vorba de spital, Viorica Avasîlcăi a preferat să rămână acasă deși vedea că se întâmplă ceva cu ea, dar punea toate pe seama trecerii timpului. Până într-o zi când fiica ei fiind angajată tot în sistemul medical a convins-o să meargă la unitatea medicală. Diagnosticul pus a fost negru pe alb, acromegalie și gigantism. Conform medicilor boala este foarte rară, iar femeia a avut un motiv în plus să aibă emoții pentru momentul în care va fi pe masa de operție.

Viorica Avasîlcăi – pacient:

Prin decembrie m-am hotărât pentru că am văzut  că nu mă simt prea bine și că nu-i treaba chiar bună. De gura femeii am zis să merg.

Nu știu cît a durat intervenția. Eu țin minte că am intrat dimineață la 8 jumătate în sală. Când m-am trezit nici nu am știut cum a fost intervenția. Eu nu m-am simțit rău, mă rog, puțin amețită ca după orice intervenție chirurgicală”

Intervenția a fost la nivelul creierului, însă pentru a ajunge la zona cu probleme s-a acționat prin nas. La acest moment este nevoită să continue și un tratament prescris de medici.

Cadrele medicale care au avut-o sub observație pe pacientă au stat în sala de operație în jur de o oră și jumătate.

dr. Daniel Rotariu-medic specialist neurochirurgie Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iași

”Ca și grad de complexitate se încadrează între mediu și complicat datorită unor particularități ale leziunii și ale pacientei.”

Pacienta a fost externată la doar 4 zile de la intervenția chirurgicală. Dacă nu se prezenta însă la unitatea medicală pentru investigații suferea mai multe complicații spun medicii.

dr. Daniel Rotariu-medic specialist neurochirurgie Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iași

Inima devine mare și devine ineficientă în pomparea sângelui. Practic scade speranța de supraviețuire la acești pacienți cu acromegalie.

10 % din tumorile intracraniene sunt adenoamele din “creierul glandelor” care pot fi tratate prin intervenții chirurgicale minim invazive. Pe înțelesul tuturor, cu ajutorul sistemului de endoscopie medicii reușesc să intervină prin nas către creier. Tehnologia de ultimă generație ii ajută să vizualizeze cu exactitate tumora care de multe ori este profundă, iar accesul intracranian este foarte dificil. Sala de operație de la spitalul de neurochirurgie din Iași  este dotată cu un sistem de neuronavigație, lucru care  permite efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive în condiții de maximă siguranță, iar pacientul este externat chiar de a doua zi.