O nouă contestație PESA la licitația câștigată de turci pentru livrarea a 18 tramvaie la Iași

Primăria Iași nu poate încă semna contractul de furnizare a 18 tramvaie moderne, deși a stabilit, în două rânduri, câștigătorul licitației, respectiv producătorul turc Bozankaya. PESA a depus o nouă contestație, după ce o primă sesizare a fost respinsă, iar acțiunea în instanță a polonezilor nu a fost încununată de succes, conform apix.
În noua contestație, PESA reclamă o serie de probleme cu oferta turcilor, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic. În primul rând, polonezii contestă „prețul neobișnuit de scăzut”: turcii au ofertat 7,8 milioane lei/tramvai (80% din valoarea estimată de Primărie), în timp ce polonezii au licitat 9,4 milioane lei/tramvai (95% din valoarea estimată).
Polonezii spun că turcii nu au adus clarificări cu privire la modul de calcul al prețului și ar fi ofertat într-un mod „oportunist și formal”, cu scopul de a obține („artificial”) un punctaj financiar cât mai ridicat. „Valoarea propunerii financiare a fost în mod real singurul factor de evaluare determinant pentru atribuirea procedurii, din moment ce, ponderea prețului ofertei a fost de 80% din criteriul de atribuire”, spune PESA.
Din punct de vedere tehnic, polonezii au susținut că turcii nu au respectat o serie de cerințe din documentația de atribuire, de la tipul de scaune și numărul lor până la nedepunerea unor documente. PESA a depus recent sesizarea la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, for care, teoretic, ar putea să pronunțe până la finalul acestui an.

Amintim că fondurile pentru achiziția tramvaielor sunt asigurate prin intermediul PNRR, iar contractul ce urmează a fi încheiat trebuie finalizat cel târziu în luna decembrie 2026. Primăria a estimat pentru această achiziție o sumăm de 177 milioane lei, în condițiile în care Bozankaya a licitat 141,4 milioane lei, iar PESA a avut o ofertă de 169,5 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *