O ninsoare viscolita a creat panica intr-o comuna din Iasi

deszapezire

Timp de 30 de ore, oamenii din doua sate din localitatea Plugari au fost complet izolati, dupa ce drumul judetean care tranziteaza zona a fost acoperit de un munte de zapada.

Autoritatile au reusit sa deblocheze soseaua cu greu. Localnicii se plang ca in fiecare iarna se intampla acelasi lucru, desi in zona exista si parazapezi, care devin inutili in fata ninsorii viscolite.

De o parte si de alta a drumului judetean 208 G, care face legatura intre satele Onesti si Borosoaia, s-a asternut un munte de zapada, de peste 3 m inaltime. Cu greu, drumarii au reusit sa deblocheze partea parosabila. Circulatia in zona a fpst inchisa timp de 30 de ore.

Primarul comunei Plugari sustine ca parazapezii montati de o parte si de alta a drumulului devin ineficienti atunci cand zapada este viscolita.  Din fericire, niciun localnic nua avut vreo urgenta medicala. Echipajele de prim ajutor nu ar fi reusit sa ajunga la eventualii pacienti nici macar pe calea aerului.

Paul Mursa, primarul comunei Plugari: „Aproximativ 3 din cei 7 km au fost blocati, din pacate, desi au trecut 30 de ore de la prima ninsoare, aceasta comunitate a fost blocata, aproximativ 1600 de oameni au fost izolati, efectiv, au fost privati de o salvare, de pompieri. Avem parazapezi pe o portiune de 300 de metri liniari. Aici, dupa cum vedeti, suntem in camp si sunt probleme intotdeauna”.

Pe drumurile din judet se circula in  conditii de iarna, iar in ultimele trei zile s-a intrevenit cu peste 40 de utilaje de deszapezire.