O mănăstire veche de 500 de ani, arde în Ucraina din cauza bombardamentelor rusești

Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Mănăstirea a fost construită în anul 1526.

Până în prezent nu au fost raportate victime. Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Clădirea a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din secolele XVI-XVII.

Un ofițer al armatei ucrainene, Iurii Kochevenko, a postat pe Facebook o fotografie a mănăstirii în flăcări, explicație: „O altă crimă a barbarilor ruși pentru care nu există nimic sacru.”

Mănăstirea se află pe stâncile de lângă râul Siverskyi Donets. Trupele rusești au încercat în repetate rânduri să traverseze râul, cu scopul de a încercui armata ucraineană. Sviatohirsk se află chiar la nord de Slovyansk, un oraș deținut de ucraineni.

Mănăstirea datează de secole și a fost închisă de comuniști în secolul trecut, dar a fost redeschisă în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!