O lupta dura impotriva coronavirusului. Ce spun medicii ieseni care au ajuns sa isi trateze colegii

aGFzaD1lNTNkOTc2MDQzOGIxNWYwMWNmYzg4NzIzMGZhOGNmOA==.thumb

In linia intai si azi si maine pana cand vor iesi invingatori din lupta cu virusul. Vorbim despre cadrele medicale, care au devenit pacienti in propriile spitale. Peste 30 medici si asistenti au decedat de la inceputul pandemiei dupa ce au fost infectati cu Covid-19.

Printre pacientii care pierd lupta cu virusul necrutator sunt si cadrele medicale.Pana acum 33 de persoane au decedat incercand sa salveze alte vieti. Iar in perioada aceasta nu este vorba doar despre medici, ci si despre cei care zilnic se expun riscurilor prin saloanele spitalelor. Vorbim despre infirmierii care schimba lenjeria celor infectati, care spala si dezinfecteaza in saloane sau asistentele medicale care monitorizeaza starea de sanatate a bolnavilor.

Angelica Cristogel- asistent sef Sectia Exterioara Letcani

O perioada in care ne-am dedicat trup si suflet. Unii dintre noi s-au imbolnavit. De fiecare data dela locul de munca plecam cu acea incarcatura.

In luna aprilie cand a fost intr-un pavilion aproape tot colectivul izolat la domiciliu, iar un alt colectiv lucram cu doua sau trei colege. Nu stiam cum sa acoperim turele.

Efortul cadrelor medicale nu poate fi povestit decat de pacientii care au asistat neputinciosi de pe patul de spital la lupta pe care o duc medicii echipati in combinezoane.

Andreea Luca- fost pacient covid-19

Eu am prins acele zile caniculare in spital. Ii vedeam sleiti de puteri, se impiedicau de paturi, de acele manere de maevrare a paturilor. Nu vedeau si cu ochelari si cu viziera si cu acel combinezon. Aveau fosnet in urechi, nu ne auzeau prea bine, mereu ne spuneau sa repetam. Era foarte straniu.

Numai la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, au trecut din martie si pana acum peste 3000 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar medicii spun ca, rata de vindecare este de 80%.