Vaslui | O locuință și un autoturism au ars, după un incendiu izbucnit de la o ladă frigorifică

IMG-20220326-WA0055

Un scurtcircuit produs la o ladă frigorifică a unui cetățean din localitatea Pogonești, comuna Stănilești, a cauzat un incendiu care a lăsat în urmă pagube însemnate.

Pompierii militari din cadrul Secției Huși au fost solicitați să intervină de urgență în localitatea Pogonești, comuna Stănilești pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință si o anexă gospodărească. Pompierii hușeni au deplasat la fața locului două autospeciale de stingere cu apă și o ambulanță SMURD tip B2 (EPA).

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul acoperișului și la o anexă gospodărească. După aproximativ trei ore de luptă cu flăcările, pompierii militari au lichidat incendiul în limitele găsite.

A ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 160 metri pătrați, anexa gospodărească, un autoturism, 400 kg lemn de foc, piese de mobilier, materiale de construcție și materiale izolatoare, diverse produse textile și din material plastic.

Au fost deteriorate elemente de mobilier și electrocasnice, tencuiala pe o suprafață de circa 170 metri pătrați, diverse textile și documente.

Au fost salvate trei încăperi ale casei și animalele din gospodărie.
Nu au fost înregistrate victime.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la o ladă frigorifică.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea și folosirea improvizațiilor electrice în locuințele şi gospodăriile cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al județului Vaslui recomandă cetăţenilor respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri de prevenire:

  • nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) și de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză);
  • nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;
  • nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;
  • nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi ori neizolaţi corespunzător;
  • Verificați instalația electrică și renunțați la aparatele defecte și la improvizații (pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate)
  • Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, a cablurilor electrice, a prizelor, a întrerupătoarelor și dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii.