O înțepătură de țânțar poate provoca meningită

Cum ne ferim de tantari?

Medicii trag semnale de alarme in ceea ce priveste tantarii. In aceasta vara , la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au ajuns patru oameni infectati cu virusul West Nile. Situaţia este inca îngrijorătoare mai ales ca primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon a fost raportat acum trei saptamani.

Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Iaşi a atentionat oamenii cu privire la pericolul la care se expun dacă nu se protejează împotriva ţânţarilor. Medicii se asteptau , insa, la astfel de cazuri.

Pe perioada verii, ar trebui îndepărtate recipientele de apă stagnată şi gunoiul menajer, acestea atrag în special ţânţarii, dupa cum se stie. Este recomandat ca în această perioadă să purtăm haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să utilizăm substanţe toxice împotriva ţânţarilor şi insecticide în locuinţă sau pe terase.

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda – Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţiei este înţepătura de ţânţar. Perioada de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră şi vărsături.

La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!