O ieseanca diagnosticata cu gripa si Covid in acelasi timp a murit la Spitalul de Boli Infectioase

Spitalul de boli infecțioase

Primele cazuri confirmate ca fiind infectate, simultan, atât cu virusul gripal, cât şi cu virusul SARS-CoV-2, au fost diagnosticate la Spitalul de Boli Infecțioase încă de la finele anului trecut. Este vorba de un pacient în vârstă de 69 de ani și o femeie de 74 de ani,  ambii din județul Iași.

Bărbatul a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași în ultima zi a anului trecut, iar diagnosticul cu ”Flurona”, termen folosit de specialiști pentru a descrie infecția simultană cu gripa sezonieră și COVID-19,  a fost pus în urma analizei efectuate la laboratorul de Biologie Moleculară  din cadrul spitalului.

Ambii pacienți au ajuns la unitatea medicală cu simptome de febră, dureri de cap, dureri musculare și tulburări respiratorii.

”Cei doi pacienți au fost internați și diagnosticați cu dublă infecție în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă se poate diagnostica virusul gripal, Sars- Cov 2 și cel respirator sincițial. A fost confirmat diagnosticul de ”flurona” în cazul ambilor bolnavi care au avut nevoie încă de la început de îngrijire în secția de Terapie Intensivă. În urma tratamentului aplicat de echipa noastră multidisciplinară, bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluția sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie. Din nefericire, în ciuda tuturor eforturilor medicilor Spitalului de Boli Infecțioase și a terapiei administrate, nu aceeași a fost evoluția în cazul pacientei la care, dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat. De altfel, noi facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.