O grenada defensiva gasita intr-o curte din Valea Lupului

grenada f1

Echipa pirotehnica din cadrul Detasamentului 2 Pompieri au fost solicitati in week end la o misiune pe raza comunei Valea Lupului. In curtea unui localnic a fost descoperita o grenada defensiva de tip F1. Pompierii au ridicat munitia si au asanat o suprafata de 20 metri patrati.

Grenada F1, poreclită și limonka (în rusă micuța lămâie), este o grenadă de mână defensivă cu fragmentare de origine sovietică. Grenada are la bază modelul francez F1, capturată de către forțele bolșevice de la Mișcarea Albă în timpul Războiului Civil Rus. Grenada conține 60 de grame de încărcătură explozivă (trinitrotoluen). Greutatea totală (cu focos) este de 600 grame. Focosul grenadei era universal. Acesta funcționa cu întârziere (3-4 secunde) si o distanța medie de aruncare este de 30-45 de metri, în funcție de antrenamentul și forța aruncătorului. Raza teoretică a împrăștierii schijelor este de 200 metri, însă cel mai adesea bătaia eficace este de 30 metri.

Grenada F1 a fost introdusă în dotarea Armatei Roșii la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. După război, modelul a fost modernizat.