O gălățeancă bolnavă de cancer, refuzată de medicul oncolog

pacienta bolnava femeie cancer

Young woman patient lying at hospital bed feeling sad and depressed worried. Disease feeling sick in health care and clinical attention concept

Spitalul de Urgență din Galați este anchetat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate după ce o femeie bolnavă de cancer mamar a fost refuzată de un medic oncolog. Acum, pacienta face lunar un drum de 10 ore până la Cluj pentru rețete și concediu medical.

Femeia s-a operat cu o lună în urmă, la Cluj, unde i s-a pus si diagnosticul. Pe 24 august și-a depus documentele la registratură Policlinicii Spitalului de Urgență din Galați pentru a fi luată în evidență. Pentru că acolo își are domiciliu, urma ca această unitate medicală să o aibă sub suvraveghere și să-i ofere documentele necesare pentru concediu medical, rețetele și trimiterile pentru examinări oncologice.

Declarația pacientei: „Am fost operată şi tratată la Inst. Oncologic de la Cluj, ulterior trebuia să fiu luată în evidenţă la Galaţi, unde am reşedinţa. Am depus dosarul pe 24 august la registratură Oncologică din Policlinica Spitalului Judeţean. Mi s-a spus că este complet şi mi s-a dat o programare la dr. Păduraru pe 6 septembrie. Am venit conform programării, iar dumnealui s-a uitat pe dosar vreo 2-3 minute, m-a îmntrebat unde mă voi trata şi am zis – Cluj, deoarece acolo mă operasem. Iar dumnealui a spus că nu mă poate lua în evidenţă, să îmi depun dosarul acolo unde m-am operat. M-am simţit umilită, dezamăgită, vinovată că m-am îmbolnăvit, vinovată că trebuie să ajung la uşile medicilor. Conform legii şi diagnosticului am dreptul la 1 an de zile concediu medical, dar pentru asta trebuie să fiu luată în evidenţă. Concediu se eliberează la 30-31 de zile şi eu nu pot să mă duc lunar la Cluj, 10 ore dus şi 10 ore întors doar pentru un concediu medical sau dacă am nevoie de vreo trimitere ori reţetă.”

A fost programată pe 6 septembrie, dar întâlnirea cu medicul specialist nu a fost înregistrată, astfel că spitalul în cauză se poate apăra pentru că pacienta n-are dovezi pentru acuzațiile pe care le aduce. Dr. Ionuţ Banesanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați susține că declarațiile femeii nu sunt adevărate.

Pentru a evita distanța până la Cluj, femeia intenționează să apeleze la Spitalul Oncologic de la Iași.

În cazul în care se dovedește că pacienta a avut dreptate, unitatea medicală va fi sancționată cu doar 1.500 de lei.

sursă: bzi

sursă foto: istock