O furtuna geomagnetica a lovit Pamantul

Pamantul a fost lovit de cea mai puternica furtuna geomagnetica de pana acum. Ultima a fost inregistrata in urma cu sase ani. In anumite conditii meteo, cu cer senin, posibil ca inspre nordul Europei sa se poate observa aurora boreala. Acest fenomen este legat de o activitate solara intensa, de o serie de explozii care arunca in spatiu un volum mare de plasma, particule incarcate si radiatie electromagnetica.

Pământul este lovit de o mare furtună geomagnetică, iar experții spațiali au emis o alertă la nivel global. Centrul de prognoză a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite a emis duminică o alertă de furtună geomagnetică, după ce sateliții de observare a soarelui au înregistrat o explozie solară.

Silviu Gurlui, Fizician:

„Suntem pe un maxim de activitate solara si ne asteptam ca si in perioada urmatoare sa mai avem astfel de explozii insotite de fenomene luminoase, la nivelul atmosferei, specifice, mai ales in zona de Nord a Europei si la perturbatii puternice ale campului magnetic ceea ce inseamna o perturbare potentiala a unor activitati umane”.

La asa efecte puternice ale furtunii geomagnetice la nivel local pot fi perturbatii ale campului magnetic terestru, perturbatii in comunicatii satelitare.

Silviu Gurlui, Fizician

„Sunt studii care arata ca in anumite conditii, cand fluxul acesta o parte din particule si intra in protoni pot sa declanseze cutremure de Pamant cu magnitudine de peste 5,6, intr-o analiza statistica”.

Ramane de vazut daca aceste explozii ne vor afecta in mod direct si pe noi, oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *