O fosta judecatoare ii cere demisia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, dupa ce a anuntat verdictul unui proces in care judecatorii nu au pronuntat oficial decizia

catalin predoiu

Scandal fara precedent in care este implicat actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu. Acesta a facut o gafa uriasa intr-o emisiune radio anuntand deja verdictul în care judecătorii nu au deliberat și pronunțat oficial decizia.

Acesta s-a referit la procesul politistului Dan Hosu, sotul fostei sefe DIICOT, Giorgiana Hosu anuntand ca acesta va fi achitat. Doar ca, procesul lui Hosu nu s-a incheiat, aflandu-se in faza de apel. Judecatoarele Claudia Jderu si Sabina Adomnitei de la Curtea de Apel Bucuresti sunt puse acum intr-o postura ingrata, orice verdict urmand sa fie pus la indoiala. 

Catalin Predoiu si-a cerut scuze pentru gafa impardonabila referindu-se la faptul ca a aflat decizia pe „surse”.

„În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, difuzată de postul „Europa FM”, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public. În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat. Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale. Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale. Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a mentionat Catalin Predoiu intr-un comunicat de presa.

Cu toate acestea, fost judecatoare Adina Lupea ii cere demisia lui Catalin Predoiu, mentionand ca i-a pus pe judecatori intr-o postura jenanta.

„Pentru mine nu exista scuza. Vorbesti despre demisia unui procuror de rang inalt, acuzat el fara vina ca sotul i-ar fi fost condamnat. Doamna si-a dat demisia din functie, poate singura de onoare pe care a avut-o sistemul. Nu te duci dupa in emisiune sa arunci informatii deloc verificate, asta dupa ce sistemul / sistemele te-au rasfatat mereu, cu functia de ministru. Ca nu poti! Si cand realizezi gafa, vii cu scuze. Acuma, ori il submineaza cineva din interior, ori merge pe mana oarba pe informatii neverificate, ceea ce ma ingrijoreaza la acest nivel. Domnule Predoiu, solutia nu este cererea de scuze si de dat vina pe aparatul tehnic care v-a dezinformat. Daca nu stiti, va reamintesc, sunteti MINISTRUL JUSTITIEI. La acest nivel nu se fac gafe de acest gen. Ma intreb pe cate informatii pe surse va verificati informatiile si cat de mincinosi putem fi de la acest nivel. Sper ca va dati seama ca ati pus intr-o postura absolut jenanta pe judecatorii cauzei, asta pe baza unor informatii neoficiale. Asa ca ori plecati dvs., ori pleaca cei care trambiteaza asa ceva. Din punctul meu de vedere, recomandabil ar fi sa plecati toti”, a punctat Adina Lupea.

5 ONG-uri solicita o ancheta serioasa in acest caz. „Desigur, oameni suntem și facem erori, dar în cazul ministrului eroarea nu este aceea că nu a verificat informația înainte de a o da mai departe public, ci că a avut acces la ea, deși n-ar fi trebuit. Faptul că o sentință judecătorească poate fi cunoscută „pe surse” înainte de pronunțare era până acum doar o bănuială, judecând după numeroșii fugari celebri ai nației, care au ales calea exilului exact înainte de a fi condamnați definitiv la închisoare”, a transmis Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Asociația ActiveWatch, Miliția Spirituală, Asociația Respiro si CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică