O firma italiana a castigat contractul pentru eficientizarea energetica a Spitalului de Recuperare

Spital-Recuperare

Licitația pentru lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare s-a încheiat. În urma procedurii de achiziție, lucrările vor fi executate de asocierea Emmeci Project & Building SRL (lider de proiect) – Jonica 2001 Societa’ Cooperativa, contra unei sume de 14.228.048,88 milioane lei, fără TVA (16.931.421 lei, cu TVA – circa 3,56 milioane de euro). Semnarea contractului de lucrări a avut loc vineri, 15 martie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași.

„Faptul că am ajuns în faza de semnare a contract pentru un obiectiv foarte important, Spitalul Clinic de Recuperare Iași, este un lucru care ne bucură și ne mobilizează să continuăm investițiile în Sănătate. Spitalul de Recuperare Iași este de aproximativ de 10 ani de zile în subordinea directă a Primăriei Municipiului Iași, a comportat pe parcursul anului mai multe etape de modernizare, de transformare practic din rădăcini. Astăzi suntem în faza de a lansa lucrările din fondurile europene de eficientizare energetică a acestui spital. Rezultatul pe care-l prognozăm este reducerea cu peste 67% a consumului de energie după finalizarea lucrărilor. Practic, reducerea va fi de la 8,4 milioane kw/h pe an la 2,7 milioane kw/h pe an. Aceștia sunt indicatorii de proiect și foarte importantă este reducerea cu aproape 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră, de la circa 0,13 tone de CO2 pe an la circa 0,04 tone de CO2 pe an, ceea ce ne face să ajungem la un consum mediu anual de circa 171 de kw/h pe metru pătrat pe an, ceea ce ne apropie foarte mult de standardele europene. Este una dintre cele mai importante realizări din punct de vedere al eficienței energetice la nivelul întregii Românii. Acesta este al treilea contract de lucrări cu fonduri europene pe care îl semnăm cu o companie italiană. Începutul a fost cu Palatul Braunstein și am continuat cu lucrările la Baia Turcească. Companiile italiene au o vastă experiență în ceea ce privește, pe deoparte, restaurarea și punerea în valoare a unor clădiri monument istoric, iar, pe de altă parte, în ceea ce privește construcțiile medicale. Rețelele spitalicești din Italia sunt unele dintre cele mai performante din Europa și chiar și din lume”, a declarat primarul Mihai Chirica,

„Sunt încântat și fericit că-mi dați această oportunitate și vă mulțumesc pentru aceste cuvinte frumoase. Obligația mea este totală și absolută. Știu că am o responsabilitate foarte mare și veți vedea că vom reuși împreună”, a spus și Mario Antonio Calderone, directorul Emmeci Project & Building SRL.

În ce constau lucrările

Proiectul urmează a fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: „Sprijinirea  tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”.

Valoarea totală a proiectului este de 18.973.744,24 lei, iar durata implementării este de 51 de luni.

Lucrările de eficientizare energetică a clădirii includ termoizolarea anvelopei clădirii și repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă (geotermal și aerotermal), îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B, a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj ale lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led, înlocuirea generatorului de abur și izolarea conductelor cu vată minerală cu protecție de tablă.

Alte investiții la Spitalul de Recuperare

În anul 2018, Primăria a finanțat reparații capitale ale Secțiilor de Recuperare Neurologică și Reumatologie I din cadrul unității medicale. Concret, prin refuncționalizarea spațiilor existente la etajele III și IV ale corpului D au fost amenajate saloane, cu un număr de 38 de paturi, echipate cu grupuri sanitare proprii, care asigură condițiile necesare și obligatorii pentru persoane imobilizate în scaun cu rotile. La același spital sunt în curs de execuție lucrări de modernizare a spațiilor medicale aferente etajului V (Medicină Fizică și Balneologie) din corpul D, în urma cărora vor fi date în exploatare alte 15 paturi, împreună cu spațiile de consultație aferente. Valoarea totală a lucrărilor pentru cele trei etaje este de 2.098.260 de lei, sumele fiind alocate de la bugetul local. Pe lângă lucrările de amenajare, din veniturile proprii ale spitalului au fost achiziționate paturi și mobilier medical în valoare de aproximativ 200.000 lei.

Totodată, în luna decembrie a anului trecut, Spitalul Clinic de Recuperare a achiziționat și recepționat echipamente și dotări în valoare de aproape 2,5 milioane de lei cu fonduri de la bugetul local al Municipiului Iași. Pentru Blocul Operator ORL au fost cumpărate un laser chirurgical (în valoare de 551 de mii de lei), două aparate microscop operator (1,355 milioane de lei), două sisteme videoendoscopice ORL (286,09 mii de lei) și patru monitoare ATI (90,67 mii de lei), iar pentru Blocul Operator Ortopedie un motor ortopedic (192,78 mii de lei).