O fetiţă de un an şi jumătate şi tatăl său au suferit arsuri corneene după ce au fost expuşi accidental la o lampă cu ultraviolete într-un spital din țară

copil-fetita-fata-mama-ksenia-chernaya-e1629134278141-640x400

O fetiţă de un an şi jumătate şi tatăl său au suferit arsuri corneene după ce au fost expuşi accidental la o lampă cu ultraviolete la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală. Spitalul a anunţat că face o anchetă administrativă, iar un asistent implicat a demisionat. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că vor fi făcute verificări la unitatea sanitară.

UPDATE: „Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide a fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului.

De asemenea, anunţă că ancheta internă a fost demarată de conducerea unităţii sanitare, care s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, până în acest moment neexistând o sesizare oficială din partea familiei.

Sâmbătă, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către directorul medical Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului şi s-a interesat despre starea de sănătate a fetiţei și a tatălui acesteia, „oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza”.

„În acest moment, în cadrul unităţii sanitare este în desfăşurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-şi demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţii. Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, Conducerea unităţii sanitare menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, precizează reprezentanţii unităţii sanitare.