O fetita de 11 ani a primit un rinichi de la mama sa

Sharing is caring!

Un  nou transplant a avut loc la Spitalul Clinic “Dr. I.C. Parhon” din Iasi. Pentru a 22 oara in acest an, medicii de la unitatea medicala au efectuat un transplant de rinichi la o fetita de 11 ani. Mama micutei a fost cea care a scapat-o pe fetita de dializa, donandu-i un rinichi.

Diagnosticata in 2016 cu o boala autoimuna care i-au afectat rinichii, micuta si-a petrecut ultimii 3 ani mai mult prin spitale

Dr. Ionut Nistor, medicar primar nefrolog: “Aceasta pacienta era in evidenta Spitalului de Copii “Sfanta Maria”. Era tratata acolo de cativa ani, din fericire s-a putut gasi o solutie pentru boala de rinichi avansata. In absenta acestui transplant de rinichi, pacienta ar fi trebuit sa inceapa sedintele de dializa. Pentru ea, sansa a venit din nou, de la mama, s-au facut testele de compatibilitate, testelelegate de interventia chirurgicala si atunci s-a putut proclama aceasta interventie. S-a efectuat in cursul saptamanii trecute si cu evolutie foarte buna si recuperare rapida“.

Reprezentantul spitalului a mai precizat ca nu este primul transplant efectuat la un copil. Interventia este cea de-a 22 din acest an.

Dr. Ionut Nistor, medicar primar nefrolog: “Sunt 22 de interventii de transplant in total din care 13 la donator viu, de la rude, celelalte sunt de la donator cadaveric, numarul este din pacate mai mic decat anii anteriori“.

Mama si fiica se afla deja acasa si vor mai veni la spital doar pentru controale ambulatorii.  In continuare, numarul de transplanturi este scazut avand in vedere ca pe lista de asteptare se afla peste 500 de persoane.

shares