O femeie din Botoșani infectată cu virusul West Nile a fost transferată la Iași

spitalul de infectioase iasi

Un alt pacient infectat cu virusul West Nile este în tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” din Iași. Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani, din județul Botoșani, care a fost adusă cu salvarea la Iași după ce i s-a făcut rău și a căzut din picioare în timp ce lucra în vie.

Inițial a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași cu suspiciune de atac vascular cerebral. Examenul computer tomograf și consultul neurologic au exclus acest prim diagnostic. A fost transferată apoi la Spitalul de Boli Infecțioase.

”Pacienta prezenta febră 38 grade, cefalee, vertij și vărsături.  Echipa medicală a procedat la efectuarea puncției lombare care a confirmat un diagnostic inițial de meninigită pentru care s-a inițiat imediat tratamentul: antibioterapie și antiedematoase cerebrale. Date fiind simptomele pacientei, medicii noștri au efectuat toate analizele necesare pentru un diagnostic diferențial (de a exclude orice altă patologie). A fost confirmată prezența virusului West Nile. Menționăm că simptomele  îmbolnăvirii cu acest virus se pot confunda cu cele ale unei viroze respiratorii dar pot provoca și meningită ca în cazul pacientei noastre. Aceasta ne-a mai povestit că de aproape o săptămînă avea dureri de cap care persistau și se simțea obosită.

Acum se află sub tratament simptomatic și specific pentru infecția cu virus West Nile și beneficiază de tot suportul emoțional și psihologic de care are nevoie deoarece a prezentat atacuri de panică, insomnii și se confruntă în continuare cu acest sindrom anxios care probabil s-a accentuat pe fondul situației medicale. Simptomele specifice infectării cu West Nile s-au ameliorat însă femeia va rămâne internată sub observație medicală multidisciplinara până când analizele și starea sa de sănătate vor permite externarea.”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmite în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Majoritatea celor infectați nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate.