O fabrică de tractoare din Harkov se mută la Holboca

WhatsApp Image 2022-03-23 at 20.31.02

Izbucnirea războiului a afectat multe fabrici din Ucraina, iar proprietarii au decis să mute producțiile în alte zone. Uzina de tractoare din Harkov, cunoscută pentru tractoarele cu șenile produse pe vremea sovieticilor își transferă utilajele și activitatea în comuna Holboca, din județul Iași.

Igor Crusnevschi, un distribuitor de utilaje agricole din județul Iași pune la dispoziție un teren în zona Holboca. Aici fabrica își va putea începe activitatea, în voie. Discuțiile referitoare la realocarea fabricii, au început în urmă cu doi ani, însă situația conflictuală din Ucraina grăbește demararea procedurilor. Astfel, din acest an, proprietarii speră să înceapă producția și să dea drumul, în cel mai scurt timp, utilajelor către piața europeană.

Igor Crusnevschi – administrator firmă:

„Ideea de a deschide un punct de asamblare în România, a fost tocmai pentru a intra în Europa. Fiind că pentru majoritatea fabricilor sau majoritatea producătorilor ucraineni, nu au optat momentan sau nu au ieșire pe piața europeană. Iar, avându-ne pe noi în zonă, cumva noi suntem ușa spre Europa. Și centru principal va fi România pentru ei și eu cred că și pentru alții, nu numai de fabricile despre care vorbim.”

Uzina de tractoare din Harkov este a doua fabrică de acest fel care alege să își mute bazele în România. Din punct de vedere logistic, vor fi transferate la Holboca doar utilajele care nu se găsesc pe piața românească, iar în rest, producătorii au ales sa investească în aparatura nou și de ultima generație.

Igor Crusnevschi – administrator firmă

„O parte din utilaje, care nu se găsesc aici sau care sunt deja adaptate pentru un flux de producție vor fi mutate, iar celelalte care sunt mai simple nu are rost să le aduci de acolo, riscul fiind prea mare pentru a aduce ceva ce poți să găsești și aici. Principalul, ceea ce ne interesează pe noi este tehnologia, nu ne interesează aparate de sudură sau altele.”

Mutarea fabricii de tractoare în Holboca vine și cu o serie de beneficii. Odată cu construcția celor două hale de producție, se vor crea automat și peste 100 de locuri de muncă pentru ieșeni. Potrivit lui Igor Crusnevschi, inginerii ucraineni ai fabricii sunt prezenți la Iași și pregătesc terenul și documentația pentru şcolarizarea personalului român.

„Ei, inginerii care sunt acum pregatesc documentatia necesară pentru a scolariza localnicii. Va dati seama ca acum, ei incearca sa aduca mana de lucru din Ucraina, dar care este, care nu pot da de ei, nu mai stiu daca sunt in viata sau nu. Este cum este situația si atunci inginerii si proiectanții care lucrează de mulți ani, vor rămâne. Măcar de la început să pună la punct tot ce trebuie, iar restul angajaților normal că vor fi români.”

Uzina din Harkov, situată în zona industrială a orașului, a fost înființată pe vremea lui Stalin, în 1930, iar primul tractor a fost produs în 1931. Reprezentanții direcți ai fabricilor ucrainene spun că s-au axat pe utilajele din țara vecină datorită prețului, de doua ori mai mic, dar cu o aceeași calitate.