O explicatie pentru cresterea facturilor. Romania importa energie si o livreaza Ucrainei

Discutiile din ultima perioada privind stabilizarea sistemului energetic romanesc reducand consumul la orele de varf par a fi doar “perdele de fum” aruncate in spatiul public de guvernanti. Romania a importat masiv energie dar la randul sau a livrat catre Ucraina, care se confrunta cu o penurie energetica.

“Situația în sectorul energetic rămâne dificilă. Există un deficit semnificativ de capacitate de generare în sistem din cauza atacurilor inamice masive din primăvara acestui an, bombardamentele continuă, în special în zonele de linie frontală. Substațiile și liniile de transport a energiei electrice sunt adesea atacate. Nu sunt prevăzute opriri pentru întreprinderile cu infrastructură critică, precum și pentru întreprinderile care importă mai mult de 80% din energie electrică pentru nevoile lor, în conformitate cu reglementările guvernamentale. Reamintim că principalul motiv al restricțiilor în alimentarea cu energie electrică îl reprezintă atacurile inamicului asupra infrastructurii energetice și consecințele negative ale acestor atacuri. S-au pierdut 9 GW de capacitate de generare”, a transmis in aceasta dimineata Ministerul Energiei din Ucraina. 

Doar astazi, ucrainenii au planificat importuri din România, Slovacia, Polonia, Ungaria cu un volum total de 25.682 MW. Situatia s-a tot repetat in ultima perioada. De altfel, in luna iunie, România și Ungaria au furnizat aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei.

Tara vecina și-a dublat într-o singură lună, importurile de electricitate, ajungând la peste 850 GWh. Numai putin de 148 GWh au fost importate din Romania.

Si in timpul caniculei, pe fondul scaderii productiei interne cand tara noastra a importat masiv energie din Bulgaria sau Ungaria livrarile catre Ucraina nu au fost stopate. Pe 9 iulie, cand se inregistrau temperaturi extrem de ridicate, România a cumpărat energie cu al doilea cel mai mare preț mediu din Uniunea European fiind depășiti doar vecinii unguri.

In toata aceasta perioada, potrivit Profit.ro, cele mai mari volume de importuri ale Ucrainei au fost efectuate în orele de dimineață și seara, exact când și în România există vârf de consum, ca urmare a curbei de producție de energie solară.

In aceste conditii, preconizata crestere a pretului la energiei electrica nu are nici o justificare pentru populatie, in ciuda precizarilor din ultimele zile ale ministrului Burduja despre “provocarile sistemului energetic”.

“Am căutat în aceste zile toate soluțiile posibile pentru a crește producția de energie electrică, în condițiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8200MW. Și e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producția proprie pentru a nu apela la importuri mai mari”, spunea Sebastian Burduja in urma cu doua zile.

Doar in 2023, importurile României de energie electrică din Bulgaria au fost de 334,12 milioane dolari în 2023, potrivit bazei de date COMTRADE a Națiunilor Unite privind comerțul internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *