O elevă a Colegiului Național Iași va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

colegiul national

În perioada 29 iunie 2022 – 3 iulie 2022, s-a desfășurat la Suceava Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică.

La O.N.A.A. – Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică, pot participa elevi din clasele VI-XII. Participarea la olimpiadă este individuală. Elevii pot participa la una din cele 3 secţiuni, în funcţie de clasa în care se află în anul desfăşurării competiţiei naţionale. Astfel elevii din clasele VI-VIII participă la secțiunea Juniori, clasele IX-X la secțiunea Seniori 1, elevii din clasele XI-XII la secțiunea Seniori 2.

La olimpiadă elevii susțin o probă teoretică, o probă observațională și proba de selecție pentru lotul național lărgit, numită probă de baraj.

Județul Iași a fost reprezentat la secțiunea Juniori de către Andreea Boldureanu, elevă în clasa a VIII-a, la Colegiul Național Iași, pregătită în anul școlar 2021-2022 în cadrul Centrul de Excelență – C.E.X. Iași – grupa de Astronomie și Astrofizică.

Andreea Boldureanu s-a clasat la etapa națională pe poziția a 4-a, obținând prima Mențiune acordată de Ministerul Educației. Andreea a obținut și medalia de argint acordată de Societatea Română de Fizică și Premiul pentru cea mai bună rezolvare la proba de analiză a datelor – probă de selecție pentru lotul național lărgit. Astfel, Andreea Boldureanu s-a calificat în lotul lărgit, care în cursul acestei săptămâni participă, la Suceava, la activitățile de pregătire și selecție pentru lotul restrâns care va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică – I.O.A.A. și la Olimpiada Internațională de Astronomie – I.O.A.