O echipa de medici voluntari a oferit consultații gratuite pentru 120 de persoane din comuna Țibănești

Aproximativ 120 persoane din comună au beneficiat în mod gratuit de un control de medicină internă amănunțit, realizat de către echipa de medici și studenți voluntari ai Asociației Caravana cu Medici – Filiala Iași.

Activitatea s-a desfășurat în incinta Liceului Tehnologic „Petre P. Carp” unde o parte din sălile de clasă au fost transformate în cabinete de consultații. Pacienții au primit rezultatele analizelor recoltate cu o săptămână în prealabil, au efectuat o electrocardiogramă și un examen clinic general amănunțit, completat cu ecografie sau examen oftalmologic unde a fost necesar. În urma acestora, au primit recomandările de tratament sau de investigații suplimentare necesare.

Bolile cardio-vasculare fac anual sute de mii de victime în România, deoarece, în lipsa unor controale periodice și a unei atitudini preventive, acestea sunt descoperite în stadii avansate, de multe ori în contextul unui infarct sau al unui accident vascular cerebral. Caravana cu Medici vine în întâmpinarea persoanelor din mediul rural cu un set de analize de rutină de baza și o serie de investigații clinice ce pot depista anumite afecțiuni în stadiul asimptomatic, astfel încât acestea pot fi tratate și ținute sub control.

Vladislava Covalciuc, coordonatoarea caravanei nr. 175:  „Am fost solicitați de către doamna doctor Mădălina Timofte, medic oftalmolog, în vederea organizării unei Caravane destinată pacienților de vârstă adultă comunei Țibănești, județul Iași, deoarece accesul la servicii medicale este limitat în localitate. Echipa noastră, formată din medici primari și medici rezidenți din varii specialități medicale, precum cardiologie, gastroenterologie, boli infecțioase, medicină internă, radiologie, oftalmologie și ajutați de colegii studenți la medicină am consultat 120 de pacienți, cărora le-am recoltat analize uzuale în săptămâna precedentă. Aproximativ 50 de persoane au primit recomandare de investigații imagistice, efectuând ecografie abdominală sau ecocardiografie, iar aproximativ 50 de persoane au efectuat consult oftalmologic. Ne-am bucurat să fim prezenți în comună deoarece am depistat 5 cazuri noi de diabet zaharat, noi cazuri de anemie carențială, hipertensiune arterială sau hepatite virale, iar un procent semnificativ, peste 70% dintre beneficiarii caravanei, prezentau dislipidemii. Printre toate patologiile întâlnite, am avut plăcerea de a împărtăși o bucurie deosebită cu o pacientă care a aflat, în urma examenului ecografic, că va deveni mămică. Distanța și lipsurile financiare împiedică frecvent pacienții să ajungă la medic pentru examene și analize de rutină, motiv pentru care considerăm că această Caravană a adus un real beneficiu locuitorilor comunei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *