Exclusiv | O drona americana a zburat deasupra Moldovei si a survolat granita dintre Ucraina si Rusia

FLXHmRoXIAEYMKD

Corespondentul CNN la Pentagon, Oren Liebermann a dezvaluit ca drona americana Global Hawk a zburat deasupra Romaniei si a survolat granita din nord si est a Ucrainei. Drona s-a indreptat apoi deasupra zonei ocupate de Rusia din Crimeea.

RQ-4 Global Hawk este o aeronavă de supraveghere la mare altitudine, pilotată de la distanță. RQ-4 oferă o imagine de ansamblu amplă și o supraveghere sistematică folosind radar cu deschidere sintetică de înaltă rezoluție (SAR) și senzori electro-optici/infraroșu cu timpi lungi peste zonele țintă. Poate supraveghea până la 100.000 km2 de teren pe zi.

Global Hawk este operat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite si este folosit ca platformă de rezistență lungă la altitudine mare care acoperă spectrul capacității de colectare a informațiilor pentru a sprijini forțele în operațiunile militare la nivel mondial.

Potrivit USAF, capacitățile superioare de supraveghere ale aeronavei permit țintirea mai precisă a armelor și o mai bună protecție a forțelor prietene.

Poate ramane in aer pana la 36 ore. Drona a survolat capitala Kiev si a trecut pe langa Harkhov si Donetk.