O datorie de circa 1.000 de euro închide Policlinica cu Plată din Galați de la 1 octombrie 2023. „Nu este corect să se închidă policlinica”

DSP Galati a luat decizia de a inchide Policlinica cu Plata din Galati. Aceasta decizie a starnit controverse atat in randul medicilor care lucreaza acolo, cat si in randul pacientilor, care trec pragul policlinicii de peste 30 de ani.
Reprezentanții DSP Galați au analizat situația financiară a unității medicale și au stabilit că aceasta, în luna iunie 2023, avea, conform actelor doveditoare, o datorie de 31.500 de lei. Chiar dacă, în prezent, la Policlinica cu Plată mai funcționează doar șapte din cele 11 cabinete medicale, Virginia Lupoae, contabil-șef la unitatea sanitară, spune că, la momentul actual, policlinica are doar 6.000 de lei datorii curente către furnizori și că situația acesta nu impunea desființarea unității.
În evidențele contabile ale contabilului-șef sunt trecute, pentru anul 2022, nici mai mult, nici mai puțin de 11.000 de consultații. Asta înseamnă că anul trecut un număr relativ mare de gălățeni au solicitat ajutorul cadrelor medicale de la Policlinica cu Plată din oraș. Oamenii spun că le este mai comod să se adreseze medicilor de aici având în vedere că prețul unei consultații variază între 70 și 80 de lei. În prezent, gălățenii pot solicita consultații pentru specializări precum: oftalmologie, ecografie, medicină internă, radiologie, neuropsihiatrie, dermatologie și psihiatrie. Menționăm faptul că toate aceste cabinete sunt dotate cu aparatură de specialitate funcțională.
„În prezent, avem cam 300 de consultații pe lună. Toată evidența se ține cu chitanță. Pacientul plătește la casierie taxa și este îndrumat spre cabinetul unde dorește consultația. Din prețul unei consultații, 30% merge la medic, iar restul pentru policlinică”, ne-a mai spus Virginia Lupoaie. Mai mult, economistul susține că, la nivelul țării, doar la Galați și Constanța mai funcționează astfel de cabinete, însă Policlinica din Constanța rezistă încă datorită investițiilor care s-au făcut.
Dr. Elena Spiridon, medic specialist dermatolog, ocupă în prezent funcția de manager al policlinicii. Aceasta ne-a spus că pacienții au aflat deja faptul că policlinica nu va mai funcționa începând cu 1 octombrie, ceea ce a stârnit revoltă în rândul oamenilor.
„Am fost anunțați că, începând cu 1 octombrie, policlinica se va desființa. În acest context, gălățenii care apelează la serviciile noastre vor fi nevoiți să meargă în altă parte, în privat, acolo unde prețurile sunt mult mai mari și unde timpul de așteptare până la consult este și de câteva luni. Oamenii sunt deci derutați, iar cei care au deja programare la noi în săptămânile următoare sunt deja tentați să renunțe. Însă cel mai grav este faptul că DSP ne-a anunțat că policlinica se va închide începând cu 1 octombrie, însă cabinetele noastre sunt dotate cu aparatură și cu paturi și fișiere și tot ce se mai găsește într-un cabinet. Ni s-a sugerat fie să renunțăm la toate astea, fie să le donăm altor medici. Aici este munca noastră de o viață și ne este foarte greu să facem acest lucru”, ne-a spus dr. Elena Spiridon.
După ce am aflat de la gălățeni că simbolul orașului, Policlinica cu Plată, se va închide, ne-am deplasat la fața locului pentru a vedea exact care este situația. În momentul vizitei noastre la unitatea spitalicească am avut surpriza să constatăm că, în hol, se aflau încă pacienți care așteptau să intre la consult.
„Nu este corect să se închidă policlinica. Pentru noi, cei cu pensii mici și nu numai, era de un real ajutor. Eu am 1.650 de lei pensie și, dacă mă duc la privat, consultația costă de la 250 de lei în sus. În plus, vin aici de 30 de ani pentru că sunt mulțumit și de cum sunt tratat. Medicii de aici au multă experiență, sunt calmi, răbdători și cu multă bunăvoință față de noi, pacienții”, ne-a spus un pensionar de 65 de ani.
Direcția de Sănătate Publică ne-a comunicat faptul că Policlinica Județului Galați este finanțată integral din venituri proprii și a înregistrat debite restante în valoare de 31.500 de lei, conform raportării financiare din iunie 2023.
„Potrivit avizului nr. A.R 6586/06.04.2023 emis de Ministerul Sănătății, urmează a fi implementată măsura desființării Policlinicii cu Plată Galați”, declară consilier juridic Laurențiu Onosă, reprezentant DSP Galați.
„Vă comunicăm că Primăria municipiului Galați nu a fost informată până în prezent privind situația semnalată. Subliniem, în context, că Primăria nu poate decide asupra desfășurării actului medical. În schimb, instituția noastră a pus la dispoziție această clădire pentru serviciile medicale. În funcție de deciziile autorităților în domeniu, Primăria va acționa conform cadrului legal”, anunță Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.
Cei mai mulți dintre gălățeni ne-au solicitat să ne adresăm Primăriei cu propunerea de a reloca Policlinica cu Plată într-o clădire mai mică, dar cu spațiu suficient pentru ca medicii să își poată continua activitatea. Menționăm faptul că la nivelul orașului există centre medicale de permanență, unde asistența medicală lasă mult de dorit și unde în loc de tratament primești îndrumarea de a te adresa medicilor de la unitățile spitalicești sau policlinicile din oraș. Poate un control din partea DSP nu ar strica, să se vadă exact cum sunt folosite aceste spații.
sursa viata-libera.ro