O cafenea din Iași, refugiu pentru copiii ucraineni

WhatsApp Image 2022-03-04 at 16.36.20

O cafenea din centrul municipiului Iași a devenit refugiu pentru copiii din Ucraina. Un spațiu unde, cândva se țineau petreceri de noapte, a devenit acum un loc sigur pentru cei fugiți din calea bombardamentelor.

Angajații cafenelei au reușit să se organizeze, iar în aproximativ 30 de minute au aranjat încăperea pentru 20 de persoane. Au asigurat, de asemenea și mâncare, plus băuturi din partea casei.

Nicoleta Arhiri – angajat cafenea

„Noi am fost contactați de către cineva, care a fost contactat la rândul lui. Era un autocar cu 15 copii care nu aveau unde să vină și ne-am organizat. Într-o seară am cumpărat saltele, am amenajat această zonă pentru copii. ”

Reprezentanții cafenelei spun că nu se vor opri aici, dorind să extinde locul, pentru ca mai multe persoane să poată avea un acoperiș deasupra capului, până se vor hotărâ încotro să o apuce. În aceste zile se vor finaliza și lucrările la spațiile sanitare și dușuri ca refugiații să beneficieze de condiții complete de trai.

Nicoleta Arhiri – angajat cafenea

„ Deocamdată nu ne-a ajutat nimeni. Tot ce vedeți în jur a fost cumpărat din sursele noastre. Am încercat să oferim condiții cât mai favorabile pentru oamenii care vin, să se simtă cât de cât acasă. Să se simtă în siguranță.”

Peste 1 milion de ucrainieni, tineri, bătrâni, părinți cu copii, și-au înghesuit viețile în geamantane și au plecat la drum. Poveștile acestora sunt trist, dar încă au puterea să zâmbească.

„Eu eram singură acasă când s-a întâmplat. Am auzit explozii și am văzut avioane trecând pe deasupra capului meu. Mă bucur foarte mult că fratele și surorile mele mai mici nu erau acasă atunci, erau la bunica. Am video pe telefon cum se vede explozia, cum arde tot și cum se aud avioane care zboară.” ne-a povestit o adolescentă refugiată.

Au venit în România, au găsit siguranță și speranță pentru viitor, după ce zile bune nu au reușit să își revină din șoc.

„Acum mă simt în siguranță. Și sora mea mai mică, ieri, înainte de somn și-a scos ciorapii spunând că acum nu mai trebuie să fugă în beci, să se ascundă. Ea s-a trezit în toiul nopții de la un sunet și atunci și-a dat seama că este în siguranță, că nu se întâmplă nimic”, a mai spus adolescenta.

Românii s-au mobilizat în mod real pentru primirea refugiaților. Aceștia au ținut să mulțumească, mărturisind că sunt impresionați de solidaritatea dovedită de români.

„Mă simt foarte bine aici. După cum se spune, nu locul face locul, ci oamenii. Sunt niște oameni foarte grijulii. Noi am ajuns noaptea și am fost cazați. Ni s-a oferit chiar și mâncare, iar pentru asta suntem foarte recunoscători pentru toți voluntarii care au ajutat. Sunt niște oameni deosebiți. ” ne-a povestit o mamă refugiată.

Sute de ieșeni și-au arătat solidaritatea, în aceste zile, pentru refugiații care fug din calea războiului. S-au donat alimente, haine, produse igienice sau chiar servicii de transport și cazare. Ieșenii au ținut să facă un bine ucrainenilor rămași pe drumuri și au demonstrat că pot să ajute la nevoie.