O boală rară, un transplant imposibil devenit realitate. O fată de 18 ani a primit un rinichi prin transplant

Caz medical rar în România: O tânără de 18 ani cu sindrom hemolitic uremic a primit un rinichi de la un adolescent de 15 ani aflat in moarte clinica. Transplantul a fost un succes spectaculos pentru medicii de la Spitalul Clinic Parhon din Iasi. Potrivirea imunologică rară și răspunsul post-operator excepțional al pacientei i-au oferit acesteia o șansă reală la viață, după ani de suferință prin spitale.
Tânăra era internată pentru un bilanț medical de rutină atunci cand a aflat vestea ca va primi un rinichi prin transplant de la un baiat de numai 15 ani din comuna Goliesti care intrase in coma dupa o bataie. Pacienta are sindromul hemolitic uremic atipic, caracterizat prin distrugerea celulelor roșii, afectarea rinichilor și apariția microtrombozelor. Cazurile de acest tip sunt extrem de rare: în România, se cunosc doar câteva astfel de situații, iar în Europa transplantul în contextul acestei boli este realizat în doar câteva centre specializate.
Ionut Nistor, purt.cuv. Spitalul Parhon Iași:„Tanara pacienta in varsta de 18 ani este din Targu Neamt dar in program de dializa de un an si cu o boala rara imunologica, la Spitalul pentru Copii „Sfanta Maria”. Ne asteptam ca lucrurile sa mearga foarte bine”.
Evoluția post-transplant este deosebită: funcția renală este stabilă, iar pacienta răspunde excelent la tratament.
Teodora, pacienta:„Nu am avut o reactie neaparat pentru ca nu am realizat ce se intampla, dar pe parcurs am realizat Mi-a fost oferita o a doua sansa la viata. As vrea sa multumesc familiei pentru ca a fost de acord cu donarea organelor si a oferit mai multor persoane o a doua sansa la viata si personalul de la ambele spitale pentru profesionalism si ajutor”.
Sindromul hemolitic uremic este adesea rezultatul unei activări aberante a sistemului imun, în special a complexului proteic numit sistemul complement. Acesta, deși proiectat să protejeze organismul de bacterii și celule tumorale străine, devine periculos atunci când este activat necontrolat, provocând leziuni severe organelor interne, în special rinichilor.
Ionut Nistor, purt.cuv. Spitalul Parhon Iași
„Este important sa mentionam pentru programul de transplant de la donator cadaveric acest program este 100% deendent de acordul familiei. Suntem in mod deosebit recunoscatori familiei, extrem de indurerata cu o tragedie imensa peste care a trebuit sa treaca si in acelasi timp sa accepte ca poate sa faca bine altor oameni aflati in suferinta”.
În cazul acestei paciente, tratamentul a reușit să stabilizeze activarea complementului, dar riscul rămâne. Orice infecție banală poate declanșa un nou episod de boală, iar compatibilitatea transplantului trebuie protejată prin medicație atent dozată. Până în prezent, programul național de transplant a realizat 18 intervenții de acest tip, cu organe provenite de la 11 donatori cadaverici și 7 donatori vii.