O bibliotecara din Iasi face magie in bucatarie

Sharing is caring!

Sarbatorile de Craciun se apropie, iar pe masa vom pune cozonaci, tochitura moldoveneasca si alte bucate aburinde, preparate de toti cei din familie. Dar ce spuneti de praline cu sunca? Un cofetar din Iasi creeaza magie in bucatarie, in aceste zile. Bomboanele dulci-condimentate sunt creionate cu migala si mult rafinament.

Bibliotecara in viata reala, cofetar in timpul liber. Ieseanca Mihaela Ulman face minuni in bucatarie, in aceste zile. Este perioada din an in care prepara praline cu sunca.

Bomboanele sunt preparate cu mare atentie, mai ales ca se apropie Craciunul si vrem sa ii incantam pe cei dragi si cu altceva, in afara de obisnuitele dulciuri luate din comert.

Mihaela Ulman, cofetar: “Etapele sunt – formezi miezul, miezul este condimentat din ciocolata aromatizata cu 5 condimente, pe care am reusit sa le fac proportial si baza este si nuca prajita, taiata brut. Omul trebuie sa simta aroma nucii. Miezul este subtil de slanina. Lumea isi imagineaza ca ciocolata si slanina se combina si gata“.

Slanina este atent aleasa, pentru ca gustul sa fie unul de neuitat, iar ciocolata folosita este cea belgiana.

Mihaela Ulman, cofetar: “E un anumit tip de slanina, condimentata cu sare, putina boia, iar dupa ce s-au combinat toate condimentele incerc sa ii scot carcasa, miezul, care este dat de doua ori prin masina de tocat, se face o pasta super fina. Atunci cand o mancati efectiv se topeste in gura. Ciocolata se topeste si apoi aducem ingredientele. Se formeaza miezul, care este standard si dupa ce a stat la frigider si a inceput sa se aromatizeze, se glazureaza. Apoi sarea neagra e cea care defineste si aspectul exterior, dar si aroma de final. Aceasta sare are o tenta dulce la final. Am pus miezul de slanina inauntru, dupa ce va merge la frigider, dupa ce s-a intarit se ia, se glazureaza prin ciocolata, se claseaza prin ciocolata, care este temperata si se pune in forme si se ambaleaza“.

Din condimentele ce nu lipsesc din reteta se numara si nucsoara, chilli, dar si ghimbirul.

Mihaela Ulman, cofetar: “E atat de consistenta, incat o bomboana iti tine si de foame. Are tot ce trebuie. Daca mancati o bomboana, dupa jumatate de ora o sa spuneti: ma simt asa ok, am energie, e consistenta, e placuta si va puteti rezolva treburile. E o pralina pe care eu o fac doar in perioada rece, din lunile aprilie pana in septembrie fac pauza, este caldura. Dupa ce o mancati, o sa simtiti dulce – condimentat, dulce – condimentat, nuca si apoi sarea, toate”.

Cutia are 4 praline si costa 15 lei. Este cadoul ideal de sarbatori, inedit si cu ajutorul caruia ii puteti impresiona prin gust si noutate pe cei dragi.

shares