O adicție păguboasă: jocurile de noroc

foto_jocuri_noroc

Tot mai mulţi ieşeni sunt afectaţi de ludomanie sau, mai exact, dau în patima jocurilor de noroc. Totuşi, puţini sunt cei care, îndrumaţi de rude sau chiar din proprie iniţiativă, cer ajutorul medicilor pentru a scăpa de această dependenţă. Medicii din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi susţin că se confruntă în fiecare an cu cazuri de persoane care sunt dependente de jocuri de noroc.

Specialiştii afirmă că jocul patologic de noroc este o afecţiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului şi familiei acestuia.

„Un astfel de pacient nu poate concepe viaţa fără jocurile de noroc! Un dependent de jocuri de noroc prezintă ca principală caracteristică pierderea logicii în timpul parierii: are convingeri iraţionale distorsionate în etapele jocului, se foloseşte de algoritmi şi are paşi calculaţi empiric. De asemena, prezintă o capacitate empatică: persoana se consideră suficient de specială, încât să i se întâmple miracolul câştigului”, a declaratElena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi.

Specialiştii afirmă că tiparul de joc al persoanei dependente poate fi regulat sau periodic, iar aceasta joacă mai mult în perioadele de stres sau depresie. Conform studiului „Jocurile de noroc în România”, incidenţa acestora în tara noastra este de 15% : 2,4 milioane de indivizi cu vârste de peste 18 ani au practicat jocuri de noroc cel puţin o dată, iar cei mai mulţi jucători sunt bărbaţi între 18 şi 24 de ani, necăsătoriti, din mediul urban. Incidenţa dezvoltării de probleme de joc în rândul populaţiei României cu vârsta peste 18 ani este de 0,6%, respectiv 98.000 de indivizi.