Nuvela le-a dat emoții absolvenților de clasa a XII-a

Zi cu emotie pentru mii de absolventi de liceu. Astazi au sustinut prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, cea la Limba si Literatura Romana. Anul acesta, absolventii de liceu au avut nuvela la Subiectul III, specie care le-a cam dat batai de cap.

Primele două subiecte sunt identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului. Anul acesta, candidatii au avut nuvela. La Subiectul III  absolventii de profil uman au avut de făcut o caracterizare de personaj dintr-o nuvelă, iar cei de la profil real au de făcut un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. 

Subiectele par sa fi fost pe masura asteptarilor, spun tinerii. Unii au iesit increzatori si bucurosi din sala de examen, insa au fost si candidati debusolati, pentru ca si-au dat seama mult prea tarziu ca au incadrat gresit opera la specia literara.

„Nuvela.

R: Și ce opera ai ales sa scrii?

E: Ion”

„Foarte usor. Ma asteptam sa pice nuvela, chiar am plecat cu gandul de acasa ca o sa pice nuvela. Am scris despre Moara cu Noroc. Ma astept la o nota destul de mare, un 8,50 sau 9.”

„A fost usor, ma asteptam la poezie sincer, nu ma asteptam la nuvela de nicio culoare.

R: Dar te-ai pregatit pentru nuvela?

E: Da.”

Cei care s-au pregatiti temeinic pentru examenul de Bacalareat se gandesc deja la facultate. Entuziasmati pentru viitor, tineri spun ca au ales sa-si continue studiile in tara.

„Sunt admisa la facultatile din strainatate, dar am ales ca este mai bine sa raman in Romania cel putin pana la master.” a spus o absolventă.

„Nu, sincer imi place foarte mult aici si nu ma vad plecand departe de casa.” a mai spus un absolvent.

„Mi se pare foarte solicitant, as fi foarte departe de familie. Momentan nu vreau sa plec nicaieri, vreau sa raman in tara.” a mai spus un elev.

Si parintii au avut emotii, multi dintre acestia au asteptat nerabdatori in fata scolii.

„Imi astept fetita sa iasa.

R: Emotii?

P: Da, am emotii ca si mama insa sunt constructive.

R: Știti ce a picat?

P: Da, am auzit ca a picat nuvela.

R: Știti daca fetita s-a pregatiti?

P: Da, s-a pregatit

R: La ce se asteta, cu ce ganduri a plecat?

P: Da, discutau despre poezie, despre Eminescu, dar fiecare isi spunea parerea.” ne-a povestit un părinte.

Pe 2 iulie are loc proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie, iar pe data de 4 iulie candidatii au de sustinut proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 8 iulie, urmate de perioada de contestații și rezolvarea acestora. Rezultatele finale vor fi cunoscute de absolventi abia pe 12 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *