Numirea olandezului Mark Rutte in fruntea NATO, privita cu reticenta in Europa de Est

Numirea olandezului Mark Rutte in fruntea NATO, privita cu reticenta in Europa de Est. La două decenii de la aderarea la Uniunea Europeană și NATO, țările est-europene se tem că vor fi abandonate, deoarece locurile de muncă de top ale ambelor instituții sunt remanierate la sfârșitul acestui an.

Numirea olandezului Mark Rutte in fruntea NATO, privita cu reticenta in Europa de Est

Numirea probabilă a premierului olandez Mark Rutte ca noul șef al NATO în această vară ar fi primit aprobarea de la Washington, Londra, Paris și Berlin . Cu toate acestea, printre mulți dintre membrii mai noi ai alianței, în special cei de la granița cu Rusia, Belarus și Ucraina, primirea a fost mult mai puțin caldă.

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?” a declarat fostul președinte estonien Toomas Hendrik Ilves, subliniind eșecul Olandei de a-și îndeplini angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în cei 13 ani ai lui Rutte ca prim-ministru.

Alți candidați la această funcție au fost președintele României Klaus Iohannis, al cărui guvern a notificat NATO despre potențiala sa candidatură în februarie, și premierul estonian Kaja Kallas, care nu a depus o ofertă, dar și-a exprimat interesul anul trecut.

„Dacă ne gândim la un echilibru geografic, va fi al patrulea secretar general [NATO] din Țările de Jos”, a declarat Kallas săptămâna trecută pentru podcast-ul Power Play de la POLITICO. „Și apoi se pune întrebarea dacă există țări de rangul întâi și de rangul doi în NATO”.

„Suntem egali sau nu suntem egali? Deci aceste întrebări rămân încă”, a adăugat ea.

Țările din Europa de Est au ocupat puține dintre cele mai importante locuri de muncă ale UE și NATO, de când majoritatea acestora s-au alăturat celor două instituții în 2004, la aproximativ 15 ani după căderea Cortinei de Fier.

Polonia este singura țară din regiune care a primit una dintre funcțiile de conducere ale blocului. Donald Tusk a servit un mandat ca președinte al Consiliului European, iar Jerzy Buzek, un alt fost prim-ministru polonez, a condus Parlamentul European timp de trei ani, aproximativ o jumătate de mandat.

CITESTE SI: Premierul Olandei, Mark Rutte a anuntat ca renunta la politica din luna noiembrie

În prezent, cel mai înalt est-european din UE este Valdis Dombrovskis, un leton care a fost pus la conducerea puternicului portofoliu comercial după ce predecesorul său Phil Hogan, un politician irlandez, a demisionat în urma unui scandal. Românul Mircea Geoană este secretarul general adjunct al NATO.

„De la extinderea [2004], în Europa Centrală și de Est trăiesc 110 milioane de oameni”, a spus Ilves. Pe lângă numirea NATO, care va avea loc la summitul liderilor de la Washington din această vară, funcțiile de vârf ale UE vor fi redistribuite anul acesta, după alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, este de așteptat să primească un alt mandat. Însă cursa pentru celelalte posturi – Președintele Consiliului European, Președintele Parlamentului European și cel mai înalt diplomat al UE, înaltul reprezentant responsabil cu politica externă – rămâne deschisă.

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a fost propus ca posibil comisar pentru apărare, o nouă funcție, von der Leyen, a spus că o va crea într-un al doilea mandat. Kallas și ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis sunt, de asemenea, văzuți ca perspective baltice pentru posturi în UE.

În Estonia, Lituania și Letonia, oficiali înalți cred că marile puteri din Europa de Vest încă mai au o pozitie nedreaptă fata de ei, în special având în vedere pozițiile lor dure față de Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei. Viziunea în regiunea Rusiei ca fiind o amenințare existențială este adesea interpretată de omologii lor occidentali ca fiind slăbiciune.

„Noi simțim că nu am fost suficient consultați”, a spus fostul ministru leton al apărării Artis Pabriks, referindu-se la procesul de selecție pentru postul de top al NATO. „Tările occidentale au avut motive în spate să creadă că țările baltice nu ar trebui să propună în acest moment un candidat”.

Frans Timmermans, un fost oficial olandez de rang înalt la Comisia Europeană, a personificat rezistența vest-europenilor față de un șef al NATO baltic, spunând anul trecut că „este și prim-ministru al unei țări care se află la granița cu Rusia”.

Următoarea speranță a lui Kallas pentru o slujbă de top este să-i succedă Spaniei Josep Borrell în calitate de înalt reprezentant pentru afaceri externe. Într-adevăr, această posibilitate s-a discutat luni de zile, înalți oficiali europeni așteptând ca președintele francez Emmanuel Macron să o susțină pentru un post superior.

Nu toată lumea, însă, este convinsă că are o șansă. Un oficial al UE, căruia i s-a acordat anonimatul să vorbească liber, a spus că ideea ca Kallas să devină principalul diplomat al UE „rămâne sensibilă” în unele capitale ale UE.

„Nu văd că Franța și Germania sunt de acord cu asta, din aceleași motive pentru care ea nu era o opțiune pentru postul NATO”, a spus oficialul. „Chiar punem în această poziție pe cineva căruia îi place să mănânce ruși la micul dejun?” Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *