Nume mari ale literaturii din 25 de țări participa la FILIT

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT începe miercuri, 18 octombrie și va oferi publicului ocazia de a se întâlni cu unii dintre cei mai îndrăgiți autori ai ultimilor ani. In acest an, festivalul ajuns la cea de-a XI-a editie se va desfasura in mai multe locatii din Iasi si Republica Moldova.

Iașul va deveni centrul literaturii mondiale, unde pasionații de carte și cultură se vor întâlni cu unele dintre cele mai creative minți ale timpurilor noastre. Organizatorii au crescut numarul evenimentelor din acest an.

Lucian Dan Teodorovici, Manager Festival FILIT

Programul de anul acesta cuprinde 130 de evenimente, deci FILIT este intr-o evolutie continua. Anul trecut am avut 100 de evenimente si ne dezvoltam si din punctul acesta de vedere. Ne maturizam si prin faptul ca astazi este mult mai usor sa spunem cine suntem cand vorbim cu contactele noastre din strainatate.

Printre invitații de marcă ai actualei ediții FILIT se numără Markus Zusak, autorul bestseller-ului Hoțul de cărți, un scriitor considerat un fenomen literar, Guzel Iahina, una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel international, cu romane traduse în peste 40 de țări, Eric-Emmanuel Schmitt, autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare, Burhan Sönmez, tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional, și Mircea Cărtărescu, cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale.

Lucian Dan Teodorovici, Manager Festival FILIT

Vreau sa amintesc cateva nume importante care ne onoreaza si anul acesta cu prezenta. Este vorba in primul rand de scriitorii de la Serile FILIT, Guzel Iahina, extrem de iubita in Romania,  Eric-Emmanuel Schmitt, care ne-a cauzat deja nopti grele pentru ca exista o cerere enorma de participare la evenimentele lui. Markus Zusak care este un nume urias in literatura mondiala,  Burhan Sönmez de asemenea si evident Mircea Cărtărescu pentru ca noi insistam sa avem in fiecare an si o seara dedicata literaturii romane. Mircea Cărtărescu este deja un nume important si la nivel mondial si este pe lista scurta sa spunem asa, a pariurilor pentru Premiul Nobel.

In fiecare seara de festival, invitatii speciali vor avea intaniri cu publicul iesean in cadrul Serilor FILIT organizate in Sala Mare a Teatrului National Vasile Alecsandri.

Florin Lăzărescu, Director artistic Festival FILIT

Sunt peste 100 de evenimente in cinci zile si evident ca este o asteptare enorma pentru cele cinci seri FILIT din Teatrul National. Dar sa nu uitam ca noi avem un eveniment in tot orasul, chiar si in judet. Avem o structura pe care noi o respectam de la prima editie unde nu exista zile mai importante. Si miercuri si duminica avem de la 10 dimineata pana la miezul noptii evenimente. Locatiile importante sunt peste 22 de licee in care mergem, inclusiv in Harlau, in Targu Frumos, in Pascani in doua licee si sunt peste 10.000 de tineri care participa si care vin cu entuziasm de la an la an. Am pornit cu zece licee si acum am ajuns la 22 de licee pentru ca exista interes pentru asta.

Organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, FILIT este un proiect finanțat de Consiliul Județean.

Costel Alexe – Președinte CJ Iași:

Despre traduceri, cultura sau despre actul artistic, Iasul inca are o resursa inepuizabila de studenti, tineri liceeni.

După primii 10 ani de existență, FILIT își propune aceleași lucruri ca la început: să creeze un loc pentru emoția întâlnirilor între cititori, scriitori, traducători și oameni care inteleg literatura în felul propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *